Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 30% от предприемачите в България са жени

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

"Жената в различните ѝ роли" е тазгодишното мото на българския формат "Денят на жената предприемач", който ще бъде отбелязан на 20 ноември 2023 г. в България. Мисия на форума е жените и младите момичета да получат необходимото насърчаване, споделен опит и вдъхновение, за да се развиват успешно и превърнат в лидери, постигащи успех във всяка една своя роля. 

"Този форум в световен мащаб се провежда от 10 години. През 2013 г. се учредява като Ден на жената предприемач в САЩ. И от там нататък се разпространява като кауза в много други държави, като в момента се празнува в 144 държави", казва Славянка Стойкова, заместник-председател на Асоциацията на жените предприемачи в България – "Селена".

По думите ѝ в рамките на днешния ден са предвидени различни семинари, разделени в дневна и вечерна част. Акцент е комплексната роля, която жените изпълняват в ежедневието си. Отделено е място на мотивацията, както и взаимовръзката между изкуствен и естествен интелект.

Ролята на жените предприемачи е обединяваща и насочваща към това, че те имат нужда от подкрепа. Важно е жените, притежаващи необходимия нюх, знания и компетенции, да развиват предприемаческите си умения в България.

Данните на НСИ сочат, че през последните години делът на бизнес дамите в България се увеличава, като над 30% от предприемачите у нас са от нежния пол. Това е и причината за 5-и път Асоциацията на жените предприемачи в България да организира специално събитие, на което жените, занимаващи се с предприемаческа дейност, ще имат възможност да споделят своите знания, да окуражат хората около себе си и да им помогнат за тяхното бизнес и личностно развитие. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важната роля на гражданската авиация в международния въздушен транспорт и социално-икономическото развитие на държавите. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 година 26 държави подписват Конвенцията за международна..

обновено на 07.12.23 в 11:15

Към кого е насочен "Менса подкаст"?

В днешния епизод на рубриката "Епизоди от живота" Мартин Тончев от "Менса България" разказва за тематичния обхват на наскоро създадения подкаст на общността с висок IQ. Тончев, който е член на "Менса България", споделя как се започва тази интересна инициатива, която има за цел да предостави възможност за по-задълбочени разговори и..

обновено на 07.12.23 в 09:49
Доц. Ангел Кунчев

Какво да очакваме в сезона на вирусите?

През последните седмици наблюдава бум на вирусните инфекции . Пациентите все по-често стигат до лекарските кабинетите не поради един, а поради комбинацията от няколко вируса, с които са се заразили. Но все още у нас няма непознати варианти, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:05
Снимката е илюстративна

Скринингът е най-важният елемент на профилактиката на туберколозата

Седмицата на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза започна от началото на седмицата в Белодробната болница в Бургас . Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември  2023  г. включително .  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за контрол на..

публикувано на 06.12.23 в 16:10

Именикът Ники Илиев: Името е важно, но по-важни са действията на човек

На днешния Никулден гост в студиото на "Нашият ден" беше актьорът и режисьор Ники Илиев. Той е човек, който съчетава в себе си името, щастието, киното и философията, като ги превръща в изкуство. Името, както казва Ники Илиев, не би трябвало да прави човека по-специален...

обновено на 06.12.23 в 16:04