Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стрелата на катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде готова за Рождество Христово

| Коментар
Скелето в катедралата през април тази година
Снимка: Sarah Meyssonnier/ AP

Познатият силует на стрелата на катедралата "Нотр Дам" в Париж, опустошена от пожар през пролетта на 2019 г., ще се извиси в небето над Париж преди Коледа, съобщава АФП.

Шпилът е идентичен с предшественика си, проектиран от архитекта от XIX в. Виоле-Льо-Дюк, и ще остане обграден от скелето, използвано при строителството. То ще се използва за монтиране на орнаменти през 2024 г.  

Реконструкцията на кораба на катедралата приключва в началото на 2024 г., когато е предвиден и монтаж на покрива. Почистването на вътрешните стени и на живописната украса и сводовете, обхващащи площ от 42 000 кв., е готово и скелето вътре в катедралата постепенно се демонтира.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05
Мартин Кърнолски (вдясно) и Емил Янев

Завладей публиката!

В епизод 519 "Трамвай по желание" среща своята аудитория с потомствения музикант и сценичен педагог Мартин Кърнолски. Всъщност в най-съкратения си вариант визитката на Мартин изглежда така: музикант, магистър по маркетинг и доктор на театралните науки, създател на българско училище в Сингапур, учител по сценично поведение на музикалната сцена, създател..

публикувано на 06.12.23 в 16:35