Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)стабилни ли са Западните Балкани?

| Анализ
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на последната си визита в Северна Македония
Снимка: БТА

В периода от 19 ноември до 22 ноември 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Северна Македония.

"Посещението на Йенс Столтенберг на Балканите идва в един момент на нарастващо напрежение в Западните Балкани", казва журналистът Райна Асенова, директор на Дирекция "Балкани" в БТА.

По думите ѝ най-голямата заплаха за региона е напрежението между Косово и Сърбия. Последната ескалация на напрежението е на 24 септември в Северно Косово, когато въоръжена група косовски сърби влязоха в сблъсък с косовската полиция, при което загинаха косовски полицай и трима от сръбските нападатели. Преговорите, които двете страни водят с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си, отново са в застой.

Йенс Столтенберг посочи, че няма реална военна заплаха за срещу която и да е страна съюзничка на НАТО в региона, тъй като след инцидента от края на септември може да избухне нова война в района, подклаждана от Сърбия. Още повече, че през последните дни Сърбия разположи противовъздушни системи в непосредствена близост до границата с Косово. Въпросът беше поставен по време на двустранната среща на премиера Албин Курти с Йенс Столтенберг в Прищина. В отговор на това сръбският президент Александър Вучич заяви, че "къде и как ще разположим нашата армия в съответствие с конституцията на Република Сърбия и законите на тази страна, без да застрашаваме никого по никакъв начин, това е наша работа".

Сърбия в последно време изостри отношенията си с още съседни държави. Наскоро хърватски дипломат беше изгонен от Сърбия с обвинението, че работи извън определените от Виенската конвенция права и правомощия. Последва ответна реакция и от страна на Хърватия и един сръбски дипломат бе отзован.

Словения отказа да приеме акредитивните писма на посочения за нов сръбски посланик в Любляна, защото това е бившият сръбски военен министър Зоран Джорджевич.

"Страните от Западните Балкани така се окопали в своите позиции и много трудно е да бъдем оптимисти и да смятаме, че това посещение ще отключи някаква процеси на позитивно развитие", казва още тя.

След събитията в Северно Косово страните-членки на НАТО увеличиха броя на членовете на мисията КейФОР в Косово до 4500 войнициА Босна и Херцеговина ще получи близо 53 млн. евро за усилване на отбраната и сферата на сигурността. НАТО гледа на Босна и Херцеговина като единна страна и е загрижено от сепаратистката реторика и реториката на разделение, както и за външните влияния, особено от Русия, което личи в изказванията на босненския сръбски лидер Милорад Додик.

Членството на страната в ЕС е добро, но трябва да се бъдат изпълнени някои условия, като промените в Конституцията, с които Северна Македония се задължи да запише българите като държавотворен народ.

Чуйте подробности в звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13