Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракторист от Попово попадна на запазен римски гроб

| обновено на 28.11.23 в 09:19
Снимка: Исторически музей Попово

В един обикновен ден, когато тракторист от Попово започва да оре нива, никой не си представя на какво открития ще се натъкне ралото на трактора. Този момент би могъл да се нарече епизод от живота, в който археологическият сезон в региона не успя да приключи поради ново и вълнуващо открие.

Археолозите бързо се включват в проучването на находката, който се оказа напълно запазен римски зидан гроб, може би част от голям некропол на територията на Община Попово. По преценките на специалистите, гробът датира от 2-ри до 3-и век след Христа и привлича вниманието с качествения си зидан градеж. Предварителните наблюдения на археолозите сочат, че този гроб не е бил предназначен за случаен човек заради структурата и изработката му.


Владимир Иванов, директор на Историческия музей в Попово, сподели в ефира на “Нашият ден“, че всички институции, свързани с опазването на културното наследство, са уведомени за откритието. Очаква комисия от Министерството на културата скоро да посети местопроизшествието и даде указания за следващите стъпки, включително и геофизическо проучване на терена.

Интересното откритие породи много въпроси и очаквания сред археолозите. Може би този римски гроб е само началото на по-големи археологически открития, може би дори на цял некропол. Остава да видим как ще се развие историята и какви тайни ще ни разкрие той.

По думите на Владимир Иванов всяка следваща стъпка в разкопките се извършва в съответствие с Закона за културното наследство и с грижа към запазването на нашата историческа и културна стойност.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимка: Исторически музей Попово

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панайот Денев

Излезе трети том от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция"

Един от акцентите на тазгодишната "Аполония" в Созопол е представянето на третата част от книгата  за БТА "Събития от архивите" – 1898-2023.  Миналата година пак на Празниците на изкуствата бяха представени първите две части от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция". Те вече са депозирани в Конгресната библиотека във Вашингтон...

публикувано на 29.08.24 в 12:45

Избрано: Извън учебния план: Николина Гурдева за истинската роля на педагога

През август в "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с Николина Гурдева , доскорошен учител, която споделя своите наблюдения върху непрекъснато променящата се роля на учителя в съвременната образователна система. С нарастващите изисквания и бързите промени в обществото, Гурдева..

публикувано на 29.08.24 в 10:33

Почитаме паметта на свети Йоан Кръстител

Сред пророците св. Църква най-високо почита св. Йоан Кръстител. Той е свързващото звено между Стария и Новия Завет – последният пророк, който подготвя евреите за идването на Месията. Неговата памет се чества  няколко пъти в църковната година , като на 24 юли се отбелязва неговото рождение, познато сред народа като Еньовден. На следващия ден след..

публикувано на 29.08.24 в 08:55
Гр. Баня, Карловско

Живите съкровища на град Баня, Карловско

"Обичам те, защото те познавам" – с тези думи жителите и гостите на Баня, Карловско, празнуват 22 години от обявяването на населеното място за град. За традициите на селото и на града, добрите спомени от миналото и обнадеждения поглед към бъдещето разговаряме в "Нашият ден" с Иванка Близнакова , художествен ръководител на баненската група за..

публикувано на 29.08.24 в 08:51
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35