Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Последното плаване на кораба "Призрак" от Габриел Гарсия Маркес – част 1

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен и авторски фолклор от Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Мартин Владимиров, Петя Панева, Христо Косашки, Стоименка Недялкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кенгуруто", по австралийска легенда  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"По следите на изгубеното бисерче" от Мая Бениеш

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Божидар Александров, Таня Любенова
• Епизоди от живота: Черноморски център за развитие Добрич с дискусия за развитието на гражданските организации. Интервю за мисията, ролята и работата им.
• Темите на деня: на Михаела Йорданова и Николета Димитрова от студентски клуб "Балканика" към Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
• Темата на деня: Културата на прехода в интерпретациите на литературата. Разговор с доц. д-р Ани Бурова, литературен историк и критик, преподавател от Катедрата по славянски литератури на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
• Разговорът: За смешното и тъжното в живота и на сцената. Разговор с актрисата Елена Атанасова.
• Времето на редактора: Благотворителна изложба-търг се открива в Регионален исторически музей - Пловдив на фондация "Творци на надежда". Целта е набиране на средства за изграждане на достъпна градска среда за хора в неравностойно положение.
• Леге Артис
- Новини от сферата на здравеопазването.
- Втора част от интервюто с д-р Ваня Митова – хирург и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по Онкология.
- Грипът дойде ли у нас или все още чука на вратата? Мерки, щамове, симптоми, лечение, усложнения – разговор с доц. д-р Ангел Кунчев.
- Детско здравеопазване – предизвикателства и надежди.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Алтернативната електро-рок група Innerglow представя своя нов сингъл "Безразличен";
• След синглите "Колко много исках" и "Цветове" от албума "Гравитация", Алек Кирев отново е тук със съвсем нова песен "Коя си ти?";
• Савина Пламенова отново експериментира с българския фолклор в новите си песни "Джан Калино" и нейната версия на "Заблеяло ми агънце";
• Инструменталното трио HYPNOTIC с нов сингъл и огромно признание от световноизвестните Bond;
• В навечерието на своята 50-годишнина Дичо ще празнува с концерт, озаглавен "Една велика вечер с Дичо".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• "Създаваме истории. Създаваме история": 50-о юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата в НДК. Гостува Петя Господинова, зам.-председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга".
• Историческите възстановки като феномен на културата. Гостува историкът гл. ас. д-р Димитър Атанасов, част от екипа на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото" в Националния етнографски музей при БАН.
• LIMINAL: изложба на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" - първата от поредицата изложби и културни събития от програмата на 9-о Международно триенале на графиката в София. Гостуват Мариана Смит и проф. Десислава Христова-Тошева, ръководител на катедра "Графика" в Националната художествена академия.
• "Емоциите": изследване на науката за емоциите на физика и популяризатор на науката Ленард Млодинов, автор на "Подсъзнателното" и съавтор на "По-кратка история на времето" заедно с големия учен Стивън Хокинг. Представяме книгата с Димитър Николов.
• Спектакълът "Една крачка напред" от Стефан Стоянов в Сити марк арт център. Разговор с режисьора Съби Събев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Ивета Грънчарова
Припомняме някои от брилянтните записи на цигулковия виртуоз Ицхак Пърлман, а музиката е от Бах, Бетовен, Сарасате, Чайковски и Мауро Джулиани.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Богомилската ерес – превъплащения
В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, патарени, кудуреги; защо е ерес богомиството; в какво е неговата пък привлекателност за хуманитарното познание – разговор с професор Георги Минчев, културолог и лингвист, с историка Кристиян Ковачев, с писателя и издателя Цанко Лалев, автор на наскоро излязла книга със сюжети от това средновековно движение.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Оля Стоянова
Живот във високото: Рожен и поглед към небето
За ритъма на живот на хората, които работят в Националната астрономическа обсерватория в Рожен. За погледа към звездите, за планината и за прозата от живота.
За това колко кампании вече са организирани за спасяването на обсерваторията и как се чувстват на това място младите учени.
Заместник-директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров и неговите колеги ще разкажат как се прави наука и при какви условия, за усилията и за личните каузи.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Танцът като дишане, движението като поезия
Турският съвременен хореограф Корхан Башаран представя в България чрез серия от уъркшопи своят танцов подход и движенчески език. Той е международно признат танцьор и хореограф, който се води в работата си от дълбокото желание да изследва непознатото и да прегърне уязвимостта.
В "Какво се случва" Корхан Башаран и български танцьори, които работят по новия му проект обсъждат способностите на танца да изразят най-големите конфликти и емоционалния сътресения на епохата ни.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Динамичен уърлд джаз и свеж афробийт от Финландия с творчеството на "Хелзинки-Котону ансамбъл". Името е красноречиво - обединява столицата на скандинавската държава с най-големия град на Бенин. Оттам са двама от членовете на състава, включително вокалистът, което внася доста африкански колорит в етнозвученето им. В немалко от композициите интонациите от района на Гвинейския залив дори надделяват, успешно съчетани с европейска виртуозност и богатство на хармонията.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В интервю с Александър Кандов разговаряме за неговото творчество, както и за 75-ия му рожден ден през следващата година. В разговора си спомняме за композитора Руси Търмъков и за диригента Димитър Манолов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Как да извадиш есенцията от 40-минутна психеделик-рок импровизация и от това да създадеш добре структурирана песен – "рецепти" за писане на некомерсиални хитове от съседни вселени – разговор с Марио Ло Фаро и Марко Кисари от сицилианското шугейз-психеделик-(пост)пънк трио Clustersun, което завършва близо 3-годишното си европейско турне с песните от албума "Лавина" именно в София и Пловдив този уикенд – по покана на Threechords Record Store и "Аларма Пънк Джаз".
• Феноменът на балканската ню джаз сцена EYOT от Ниш – пряко от хасиендата им в Ясика (квартал на Крушевац) в предаването ще се включат музикантите Деян Илиич, Марко Стоилкович, Сладжан Миленович и Милош Войводич – по-малко от денонощие преди турнето им, честващо издаването на нов концертен албум и 15 години на сцена, да започне точно от София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" е посветено на нови записни продукции, но и на откъс от един концерт от тазгодишния фестивал в Катовице на един от "кръстниците" ни – френският акордеонист Ришар Галиано. Неговата композиция "Танго за Клод (Нугаро), напомняме, е вдъхновена от "Либертанго" на Пиацола, а в случая, "сайдмен" му е Рон Картър.
Още един добър наш познайник, френският китарист Бирели Лагрен, когото сме представяли и в София – започваме с неговия трибют към легендата на мануш-джаза в родината му, Лалу Гасте.
Централно място обаче заема круунъра Марио Бионди и най-вече специалните му гости – саксофонистите Стефано ди Батиста и Розарио Джулиани, както и тромпетистът Паоло Фрезу, с когото правят поредната версия на Жобим ("Dindi").
Финалът е с китарата на Волфганг Мутшпил и триото му в "Dance of the Elders".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35