Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ваня Митова:

Време е да се сертифицират специализираните центрове за лечение на рак на гърдата

| Интервю
Д-р д-р Ваня Митова – хирург и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ "Проф. Иван Черноземски"
Снимка: www.skener.news

Първата у нас онлайн онкокомисия за рак на гърдата вече е факт в мобилното приложение BreastHelp. Апликацията е разработена по идея на хирурга и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия д-р Ваня Митова в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски". Съвсем отскоро в приложението заработи и първата у нас онлайн комисия за рак на гърдата.

"Ракът на гърдата в последните години претърпя истинска революция в лечението си, защото ние, лекарите, все по-често имаме възможност да ползваме повече медикаментозното лечение, а не само химиотерапията. Тъй като пациентките, като чуят за медикаментозно лечение, веднага насочват вниманието и стреса, който преживяват от това заболяване, именно с думата химиотерапия. Напротив вече има медикаменти, които са насочени към посока таргетно лечение и в посока хормонална терапия. Имунотерапия също се прави на болните от рак на гърдата."

Това казва в интервю за БНР онкологът д-р Ваня Митова.

За всички тези медикаментозни комбинации трябва да има медицински показания. Биологията на тумора трябва да е ясна, да са ясни всичките ѝ характеристики.  И когато всичко се случва стъпка по стъпка, както би трябвало да бъде, това дава възможност на лекарите да използват тези медикаменти, включително преди операция. Това помага на тумора да се свие, да намали размера си, а това улеснява лекарите. Те могат да прилагат по-друг тип хирургия, свързана със запазване на гърдата и с нейната реконструкция, посочва тя.

"Идеята е да съхраним максимално качеството на живот на пациентката, така че, след като премине цялото лечение да излезе от този кръг на ада със самочувствие, че не е нарушена женствеността ѝ", допълва тя.

По думите ѝ тези пациенти трябва да се допитат до мултидисциплинарен екип от специалисти, който да вземе решение за най-подходящото лечение, а не то да става еднолично. Тук е мястото на онкокомисията.

Специализираните болници, които имат огромен обем пациенти с еднаква патология, където разполагат с целия набор от специалисти за специализирана онкологична грижа. Това са местата, където трябва да се насочат пациентите.

Време е в България да се сертифицират такива специализирани центрове за лечение на рак на гърдата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12