Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"La Poëtica Fisica" и езикът на танца

7
Снимка: ТР "Сфумато"

В началото на лятото турският съвременен хореограф Корхан Башаран събира танцова група, състояща се основно от актьори за поредица от уъркшопи, част от фестивала на Театрална работилница "Сфумато" – "Малък сезон". Поредицата носи заглавието "La Poëtica Fisica" и е фокусирана върху извеждането на поезията на тялото.

"В нея участниците са провокирани да изследват пластовете на дишането, движението и звука, към които накрая да добавят текст, за да потърсят нови начини за себеизразяване. Подтикнати са да намерят комфорт в телата си и в начина, по който се свързват със заобикалящите ги хора и среда. Целта е изпълнителят да бъде насочен към по-добро рационално опознаване на самия себе си, като същевременно запази жив и актуален творческият импулс, който го движи." – така организаторите представят целите на поредицата уъркшопи.


В крайна сметка участниците се сработват така добре, че решават да създадат представление специално за "Сфумато".

Половин година по-късно Корхан Башаран отново е в София предпремиерно. Той и актьорите Лора Тенчева и Андрей Стоименов, участници в уъркшопа и новото представление гостуват в "Какво се случва" за да разкажат повече за движенческите техники на хореографа и за силата на танца да изрази неща, които езикът често не може да доведе до край.


Танцово представление "Largo" е цялостно и ново произведение на вече сформираната чрез уъркшопа компания, обединена от техниката и методите на Башаран. 

То ще бъде показано за първи път пред публика на 1 декември в Театрална работилница "Сфумато".

Снимки: ТР "Сфумато"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят става свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова..

публикувано на 20.02.24 в 16:00
Габриела Колева - GABÓ

GABÓ: За писаната две години песен и търсенето на автентичност

"Ако не си за мен" – песента на младата певица Габриел Колева - GABÓ, която за четвърта седмица е № 1 в класацията БНР Топ 20. Габриела разказва, че, за разлика от другите песни, които пише, тази отнема много повече време. Нужни са две години, натрупване на житейски опит и богата емоционалност, за да се появи на бял свят "Ако не си за мен"...

публикувано на 20.02.24 в 13:18

Жанна Кадирова: Тревога

Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова, който се открива днес, 20 февруари, от 18.30 в Чешкия център в София, съдържа изложбите "Тревога" и представената през 2022 г. на Венецианското биенале за съвременно изкуство "Паляниця", както и два документални филма. Авторката лично ще присъства на откриването. В Чешкия център довечера ще прозвучи и..

публикувано на 20.02.24 в 11:10

Съвременна графика – дипломни проекти на магистрите от катедра "Графика" при НХА

Дипломираните магистри Никола Цветанов, Пламен Маджаров и Георги Джунев от катедра "Графика" при Националната художествена академия представят дипломните си проекти и разказват заедно със своя преподавател проф. Десислава Христова за новите тенденции и творчески възможности за реализация на младите художници в България и Европа. "Лавабо" е..

публикувано на 20.02.24 в 10:05
Бисера Йосифова и Мария Мира Христова в студиото на Terra Култура

Бисера Йосифова, "13 века България": Дарителството като гарант за културно ниво

Бисера Йосифова, изкуствовед и изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България", говори в “Terra Култура“ за предизвикателствата пред културата – като управление, изкуство и идентичност, както и за ролята на дарителството като гарант за културно ниво, творчески постижения и бъдеще. “Бих казала, че Фондът прави добрини...

обновено на 20.02.24 в 09:28