Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотизмът – граници на понятието

Самюел Джонсън
Снимка: Уикипедия

Английският писател и публицист Самюъл Джонсън преди близо три века изрича: "Патриотизмът е последното убежище на негодника", и тази крилата фраза е взета на въоръжение по-късно от Лев Толстой, а се цитира до днес постоянно от мнозина.

Какво имат предвид двамата класици? Каква е разликата между любовта към Отечеството и войнстващата националистическа арогантност към близки и далечни?

Говорим за тези неща с културолога професор Александър Кьосев, с философа професор Стилиян Йотов, с писателя и есеиста, близък приятел на убития журналист Георги Марков – Димитър Бочев.

Александър Кьосев и Стилиян Йотов диференцират развитието на представата за патриотизъм през вековете и неговото изменение, свързано с възникване на националните държави. Димитър Бочев разсъждава над едно есе на Георги Марков за "партийния патриотизъм", и постулира, че патриотизмът е и средство за манипулация на хората, защото е насочен срещу други по националност патриоти, като го противопоставя на християнския морал и послания.

Александър Кьосев се спира на нуждата от гордост при истинския патриотизъм, свързана с успехи в държавното управление, и отличава патриотизмите на различните страни в зависимост от политическата им мощ. Стилиян Йотов анализира лекция на Аласдеър Макинтайър – "Добродетел ли е патриотизмът", и говори за съдържащата се в понятието двойнственост на интерпретациите.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Уикипедия

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е стартъп инкубатор и как подкрепи успешна българска компания?

За десета поредна година в София се състоя ежегодният международен форум "Иновейшън експлорър" (Innovation Explorer) Дипти и Галя са две прекрасни дами, които представляват силата на университета Станфорд и цялатa му иновационна екосистема. Галя живее в София, а Дипти долетя от Швейцария във връзка със събитието "Иновейшън Експлорър", което тази..

обновено на 29.02.24 в 13:04

Кои са героите на нашето време?

Какво е да си герой? Как се раждат героите и каква е ролята им в различните исторически епохи? Нужни ли са ни герои сега и как си ги представяме? Заедно с: доц. д-р Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ, Димитър Кенаров, поет и журналист и Стефан Стефанов, писател беседваме върху тези въпроси. Герой в общия..

публикувано на 29.02.24 в 13:00
д-р Петранка Неделчева

Петранка Неделчева от НИМ е първата българка, избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт

Д-р Петранка Неделчева, главен асистент в Нов български университет и ръководител на отдел "Експозиционна и международна дейност" в Националния исторически музей, несъмнено заема впечатляваща позиция в сферата на археологията и културното наследство. Нейната роля в културния живот на страната и извън нея се утвърждава с нещо повече от..

обновено на 29.02.24 в 12:03

Мултимедийната изложба за Сирак Скитник в Братислава: разговор след събитието

На 22 февруари в Братислава беше представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник", организирана от проф. Боян Добрев и екип от програмата за култура "Христо Ботев" на Българското национално радио. Тази изложба беше част от празненствата, с които БНР отбеляза кръглата годишнина от рождението на своя..

обновено на 29.02.24 в 10:00

29 февруари: Поезия, объркване и добро настроение

Епизодите от живота на 29 февруари започват с поезия. Миг, пратен от една ръка, която толкова обичах, по залез ти при мен дотича подобно черен гълъб - знак. Белееше насреща пътят - мъгла таинствена, незнайна във края на вечеря тайна… Миг, малко пясъчно зърно, съдържащ в себе си един цял пясъчен часовник спрял и онемял,..

публикувано на 29.02.24 в 08:47