Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 3

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд, самба и етно от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Untraditional duo, Донко Марков, Александра Борисова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Котешко разкаяние" от Георги Райчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• "Народ без култура е народ без бъдеще" – пореден протест на културния сектор навръх Никулден, след акцията в Деня на народните будители и дискусиите относно бюджета за култура  – с участието на представители на протестиращите от синдикатите на КНСБ и КТ "Подкрепа".
• Никулденска трапеза – ястия и рецепти за семейната вечеря с шеф Иван Звездев, който се включва директно от Бургас по време на приготвянето на рибена чорба за празника на морския град.
• Анонс за кампанията "Старата семейна рецепта" в "Семейно радио".
• Имен ден с актьора и режисьор Ники Илиев – за името, щастието, киното и философията, която спасява красивите мигове в живота.
• Тодор Маринов и изложбата "Коледни истории" 10 години по-късно.
• Lege Artis: Професия медицинска сестра и акушерка – как България ще се справи с недостига на кадри в системата – интервю с Милка Василева, председател на БАПЗГ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Йордан Караджов от Сигнал кани на концерт в НДК, с който групата празнува 45 години на сцената;
• No More Many More отбелязват първото си десетилетие, като представят своя четвърти албум "Един от тях" с концерт в София и нов сингъл;
• Българският музикант и изпълнител Жан Мар, който от години живее и твори в Швейцария, представя последния си сингъл "Fallin" и видео клипът към него;
• Светла Иванова се завръща с нова самостоятелна песен "Нежна е нощта", подарък от последователите ѝ, след над 10-годишна музикална пауза.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Съюзът на българската художници представя деветото Международно триенале на графичните изкуства в София. Гостува част от Международното жури - испанските артисти Педро Галилея и Давид Артеагоитиа и проф. Десислава Христова-Тошева, ръководител на катедра "Графика" при НХА и член на секция "Графика и илюстрация" при СБХ.
• "Китайски приказки": традициите за предаване на древните истории на Китай. Разговор с доц. д-р Антония Цанкова, съставител на изданието и с преводачката Христина Теодосиева.
• Премиера на спектакъла "Сад. игри по време на апокалипсис" по мотиви от "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима на сцена "Дерида". Среща с актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер.
• Нова българска театрална комедия "Една крачка напред" от Стефан Стоянов. Разговор с режисьора Съби Събев.
• Александрина Пендачанска преди оперната гала на Симфоничния оркестър, Смесения хор и Детския хор на БНР в зала "България".
Събитието е концертна премиера на новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове".
• "За жадните": екологичното послание в новата песен на група "Ша-ша". Разговор с младата режисьорка Девина Василева и певицата Гергана Добрева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Изпълнения на прочутия руски виолончелист и диригент Мстислав Ростропович.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Бургас в историята, в културата и в историята на културата
Предаването посвещаваме на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са тези възли и колко здрави са, разговаряме с проф. Георги Каприев – философ, познавач на световната, българската и бургаската култура, роден в Бургас, с д-р Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей – Бургас, с Митко Иванов, художник, иконописец, автор на книгите "История на Бургас" (заедно с проф. Иван Карайотов и Стоян Райчевски), на изследване за живота на бургаския благодетел, наричан "бащата на Бургас", Александър Георгиев-Коджакафалията и на книгата "Речник на бургаския жаргон до 1989 г.", както и с Румяна Емануилиду, журналист, издател, автор на книги за водещи бургаски културни институции и дейци на културата, сред които за историята на Бургаския театър, за примабалерината Красимира Колдамова, музиканта Георги Шагунов, режисьорката Юлия Огнянова и много още други.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Константи и въображаеми светове в науката
Цикълът разглежда как важните за математиката, физиката, химията, програмирането, статистиката числа намират място в музиката, рисуването, природата, философията. Поставя научни и философски въпроси за различните видове числа. Прави паралел между константите в точните и хуманитарните науки и как математическите модели могат да присъстват във физическия свят. Избрани са три константи, за които мислим, че знаем много, но всъщност не знаем достатъчно. Цикълът представя и различни гледни точки към математиката като език, през който "говорят" науките.
Епизод едно е със заглавие: "Математика на различни езици"
Когато говорим и мислим за математика, сякаш първата асоциация е за рационалност, до толкова сдържана, че лишава езика от онези изразни средства, които могат да нюансират мисълта и да я обагрят емоционално. Едно организирано разсъждение, подвластно на правила и логика. Но в  Епизод едно "Математика на различни езици" представите могат да бъдат обърнати със следващия диалог, който търси отговори на това какво е математиката и защо през нея можем да "обясняваме всичко – кое откъде е дошло…". И още – разговорът преминава граници, за да достигне до идеята как математиката дава възможност на  въображението да се разгърне и надхвърли тривиалното, изучавайки "недефинирани неща и въображаеми светове, които могат да бъдат полезни…". Епизодът представя примери и описания за това как в "един такъв опростен, въображаем свят на математиката, можеш да изобразиш реални проблеми и да ги решиш там, а после да върнеш решението в реалния свят." – и това са погледи, които не само информират, а и изкушават, защото разкриват нематериален свят, в които можем да пренесем всеки друг.
Събеседници: доц. Първанов Първанов, декан на факултета по математика и информатика към СУ "Свети Климент Охридски", доц. Борис Грозданов, философ към БАН, с награда Мария Кюри и изследователска работа по философия на физиката в университета в Оксфорд, Живко Марев звукорежисьор , Емилиян Гацов - Елби, артист, композитор, музикант и Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Култура на прехода
В партньорство с Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" представяме документално дискусията и по третата тема от лекционния курс "Култура на прехода" - "Литературата в контекстите на прехода. Преходът в интерпретациите на литературата", водена от доц. д-р Ани Бурова.
• Специализираната рубрика за вътрешен туризъм ни кани във Варна на посветената на учението на Махатма Ганди изложба "Ахимса: ненасилието".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Етномузика от островите Зелени нос, разположени край бреговете на Западна Африка, в интерпретацията на Лусибела и приятели – една от достойните творческите наследнички на незабравимата Сезария Евора. В ритъма и елегичното, замислено настроение на стила "морна", както и на по-оживената "коладейра", можете да чуете традиционни и авторски песни, някои от които превърнали се в музикална емблема на екзотичната страна.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Интервю с Петър Керкелов за предстоящия му концерт на 14 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".
• Разговор с маестро Симеон Пиронков по повод компактдиска "skin.double".
• Композитор на месеца е Габриела Лена Франк.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Театър, социално ангажирано кино, дискусии и музика – акценти от финала на "Сезон 2023" на Арт-пространстовото "ТаМ" (Велико Търново) – разговор с Галин Попов;
• Интервю с британската блус легенда Норман Бийкър (дългогодишен китарист на Джак Брус от "Крийм") преди първото му гостуване във Велико Търново и третото в София за последните години – акцент: големите фестивални сцени и малките клубчета из Балканите – предизвикателствата пред блус пътешественика.
• История на балканския блус – The Screaming Wheels.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" започва с мелодията от филма "Нещата от живота", включена от тромпетиста Ерик Трюфа(з) във втората му за годината продукция, инспирирана от киното.
В еклектичното ни продължение - италиански круунър (Рафаел Гуалаци), двама пианисти - от Белгия (гостувалият ни с Галиано Иван Падюар) и Менорка (представеният тук Марко Мескида).
След тях - саксофонистът от Кадис Антонио Лисана с един от китаристите, придружавали Ди Ди Бриджуотър в София - Луи Винсбер.
Финалът е с кубински китарист - Хулио Монторо в компанията на формацията "Алма Латина" и сенегалския мултиинструменталист Амаду Диань.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25