Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров

Как да опазим собствеността си през празничните дни

Тодор Тодоров и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Коледните и новогодишните празници наближават. Как да опазим собствеността си – движимо и недвижимо имущество – през празничните дни? Невинаги премисляме, когато оставяме белези, например във Фейсбук, че сме далеч от дома си. Има ли сигурен начин за предпазване на имуществото?

Тодор Тодоров – графолог и криминалист, консултант на предаването "Законът и Темида", обяснява:

"Не съществува напълно сигурен начин за предпазване, но може да се направи така, че имуществото като цяло, макар че е неодушевен предмет, "да се съпротивлява" и да не дава възможност на крадеца лесно да проникне и да осъществи своите намерения. Това, естествено, зависи от собственика на недвижимия или движимия имот. Говоря по темата с болка, защото имам лични наблюдения върху поведението на обществото у нас. 

Обществеността в България не милее много за имуществото си, колкото и тежко да е това мое твърдение. Това показва моя личен опит. Милеят повече за движимото, за недвижимото нищо не правят, а след това се оплакват или пък си мислят, че на тях не може да се случи. Обикновеният гражданин може да направи много, за да противодейства на намеренията на престъпникаА крадците са доста интелигентни и не бива да бъдат подценявани. 

Ние не можем да спрем крадеца, но можем да го затрудним, да го забавим, защото той разчита на времето – то е лимитирано. Това е особено валидно за т.нар. "апартаментски кражби". 

Няколко много прости неща: 

Ако собствениците отсъстват, могат да симулират, че са вътре. В момента на пазара има едни електронни устройства, не много скъпи, които се настройват по дати и дни от седмицата, като се включват някои осветителни тела и така през 2-3 часа светва спалнята, хола, кухнята... и създава симулация, че стопаните са вътре.

Другата симулация (не е за препоръчване) – някои оставят музика, обаче съседът почва да се оплаква в близкото районно на МВР... 

Има едно много просто нещо – да се остави пред входа неизхвърлена смет (ама не биологична, та да замирише). 

Друг навик на крадците е да оставят солета под изтривалката – и наблюдават няколко дни. Ако солетата не се смачка, значи собствениците ги няма. Тогава, преди да заминете, прибирайте изтривалките. Е, разбира се, крадците оставят и някои невидими за нас неща между касата и вратата... Не можем да се преборим с всичко. 

Най-често се влиза през входната врата или през прозорците на надпартерен или партерен етаж. Сега масово се ползва PVC дограма. Както тя се заключва, в момента, без други допълнения, се отваря буквално за 2-3 секунди с отвертка, независимо че има 3 точки на закрепване. На пазара и във всички ключарски ателиета има т.нар. "райбери за PVC дограма" – специфични заключващи устройства. Те не са много скъпи, а също биха затруднили и забавили крадците. PVC ролетките също много трудно се преодоляват. 

Когато има информация, че собственикът държи нещо ценно в къщата, са застрашени не само първите етажи – прониква се с алпинизъм отгоре надолу, както работят работниците, саниращи жилища. 

Охраната със СОТ е модерна охрана в широка употреба. Има в големите градове. Погледнато отстрани, изглежда сигурно. Но има някои недостатъци, в големия град електронната охрана е вече компрометирана."

Застраховане на недвижим имот срещу кражби и вандализъм

"Не мога да си обясня, може би е манталитет, защо за една кола, която струва 5000 лв, собственикът полага пълни грижи, а в имота, където държи вещи и ценности и не само, не прави застраховка. Тази застраховка не е само срещу кражба и вандализъм, тя е и срещу общото погиване на имуществото, ако има наводнения, земетресения и други непреодолими сили."

Повече подробности – чуйте в разговора от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 март – философия на празника

На празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е? Кога и как е утвърден като празничен ден? Събеседници са монах Калистрат Зографски от българския манастир в Атон, автор на изследването "Третият Рим"; журналистът и политическият коментатор Веселин Стойнев и Димитрана Александрова, журналист, изследвал казуса как Трети..

публикувано на 03.03.24 в 13:08

За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата

Божието творение – човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба,..

публикувано на 03.03.24 в 09:20
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25