Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата в конфликт със закона

Анна Мария и Георги Еленков
Снимка: БНР

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления.

За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите грижата за тези деца се изчерпва с наказания или настаняване на места, специализирани за деца в конфликт със закона. Така системата вместо да ги закриля адекватно и да действа за правилното им израстване, тя създава млади хора с трайно противообществено поведение и ги отглежда, да не кажа избутва, до тяхното пълнолетие когато ги предава на съдебната власт, която пък ги изпраща в затвора. Липсва активна и достатъчно адекватна превенция, липсва и адекватна  възстановителна работа.

Какво да се прави, за да се избегнат тези системни грешки – отговор на този въпрос и свързаните с него търсеха участниците във второто издание на форума "LexTalks 2023: "Престъпление и наказание",организиран от Национална мрежа за децата (НМД) и нейната Мрежа за правна помощ.

Как гражданското общество оценява работата на институциите с децата в конфликт със закона и как заедно – институции и граждани, участват в решаването на проблемите в работата с тези деца – за това разговаряхме и в "Познати и непознати". Гости в студиото бяха Георги Еленков – координатор на Мрежата за правна помощ на НМД, и Анна Мария – някога "проблемно и трудно дете" от институции, а днес вече млада жена, доброволка в НМД, която работи с деца в конфликт със закона. "Целта на LexTalks беше не да се изнасят статистически данни, а да говорим с реални казуси и случаи от практиката."

"В ранна детска възраст се озовавам в Кризисен център, докато майка ми е още жива. Тя почина докато бях в институциите. Бях там докато не навърших пълнолетие. Там някъде развих зависимост от наркотиците... После се изчистих и сега почнах да правя смислени неща..." Как продължава личната история на Анна Мария и какви са порбойните в системата, предназначена да закриля децата като нея – чуйте в звуковия файл.

"Най-важен проблем на институциите е, че не се вслушват в младите, които са минали и справили с проблема, който те се опитват да решат" – каза Анна Мария. А ето и какво мисли и проф. Нели Петрова-Димитрова, доктор по педагогика, преподавател по социална работа и социална педагогика в СУ "Св. Климент Охридски”, председател на Управителния съвет на Институт по социални дейности и практики.

Съществена роля в работата с децата и младежите с противообществени прояви е възложена на обществените възпитатели, както и на сектор "Детска престъпност" към Главна дирекция "Национална полиция".

"Обществените възпитатели продължават да са общински чиновници, които пишата copy – paste про форма протоколи за проведени срещи с деца в конфликт със закона. Успяхме на форума да дадем примери за добра възстановителна работа." – каза Георги Еленков. "Почнете да се включвате!" – призова Анна Мария. – Останалото от разговора в "Позанти и непознати" чуйте в звуковия файл.

От древността още има много изписани текстове, посветени на възпитанието на децата. Има ги в приказките и притчите, в легендите и в различни религиозни текстове. Св. Тихон Задонски е казал простичко: "Младото дърво, накъдето го наклониш, натам и ще расте, новият съд ще издава мириса на това, което налеете в него, зависи дали ще бъде смрадна, или ароматна и чиста течност". Какви са децата ни – това зависи само от нас – възрастните.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен..

публикувано на 27.02.24 в 11:50
Доц. Владислав Младенов

Тялото ни алармира…

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните..

публикувано на 27.02.24 в 09:35
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25