Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

Емилия Димитрова-Данкова (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ
Снимка: АКФ

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България.

Емилия Димитрова от платформата "За истината" спечели наградата за "Регионална журналистика". Тя бе отличена за серията от публикации, посветени на състоянието и управлението на Държавната психиатрична болница в Севлиево. Емилия Димитрова даде своето първо интервю на "Мрежата", часове след като получи наградата.

Истината "За истината"

"Работя в тази платформа от самото ѝ начало. Тя беше създадена с идеята да даде трибуна на регионални журналисти от вътрешността на страната. Повечето от нас имат собствени сайтове или медии, а някои имат и печатни издания, но така или иначе, говорейки за това, което се случва в регионите, в които живеем и работим, ние не постигаме необходимата публичност, защото правим разследвания, правим критична журналистика, всъщност всичко, което аз обичам да казвам, че е честна и качествена журналистика, но кръгът си остава затворен. Това правим ние в "За истината". Ние сме в различни краища на страната, но ни обединява истината и желанието да правим журналистически разследвания, все още. Това, че не ни е страх да казваме нещата такива, каквито ги виждаме и каквито смятаме, че трябва бъдат, е обединяващото между нас.

И ставаме все повече, което е хубаво."

Препъникамъните пред регионалната журналистика

"Те са едни и същи от много години, може би от времето, когато се започна това целенасочено бавно убиване на регионалната журналистика. Всички очакват да кажа, че това е свързано с липсата на финансиране и ще са прави, но за мен, на първо място, е отношението към критичния журналист в регионите във вътрешността на страната и игнорирането на журналистите от властта, пренебрегването на работата ни, отношението към нас, най-общо казано. 

Аз винаги съм казвала, че отношението поражда отношение. В момента, в който нас явно, тенденциозно и абсолютно открито ни игнорират от случващите се събития в местата, в които работим, лишават ни информация, дори от най-елементарните прессъобщения, които редовно пристигат от институциите, но които при нас не пристигат, с това, че не ни канят  на пресконференции, с това, че нямаме информация дори за регулярната среща – готова ли е Общината за зимната обстановка, дали пътищата са готови за зимата, са  онези дребни  неща, които те карат да се чувстваш изолиран и понякога убиват желанието  да работиш. 

Но за да не звуча прекалено емоционално, то ще кажа, че в Севлиево, където работя аз, има някакво раздвижване след последните местни избори и властта прояви желание да общува със Севлиево онлайн, която е създадената от мен медия. На 13-ата година те разбраха, че няма как да игнорират една медия, която е най-четената в общината. Но това е битка, ежедневна, ежечасна битка с управлението."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


Снимки – АКФ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45