Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков

Продължава да липсва ясна посока как трябва да се развива сектор "Здравеопазване"

Дебатът за бюджета на НЗОК предстои в пленарна зала

| Интервю
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Над 8 милиарда лева е бюджетът на Здравната каса за догодина, като увеличението е около 870 милиона – или това е малко под милиард.
Реалният дебат ще се проведе в пленарна зала преди второ четене в парламента, коментира в "Нашият ден" здравният икономист и съветник в МЗ Аркади Шарков.
"Това, което ще наблюдаваме, най-вероятно ще бъде в зала и дебатите ще станат по-сериозни по отношение на това кое и как трябва да се разпредели. Съответно и по-горещите теми ще бъдат обсъдени на място", посочва той. 

Шарков допълва, че едно от разковничета, което се обсъждаше и по време и на двете комисии – комисия по здравеопазване и комисия по бюджет и финанси, но и това, което се въртеше в публичната сфера, касае провеждането на обществените поръчки, т.нар. "търгове за лекарства", което за момента е прерогатив на Министерство на здравеопазването. Съответно имаше желание от някои народни представители, но и желание от различни неправителствени организации извън институционалната среда те да бъдат преместени в НЗОК. Нещо, за което е имало препоръка още през 2011 г. в един от докладите на Световната банка. Нещо, което трябва да бъде много добре преценено и съобразено според настоящата правна рамка.

Здравноосигурителната вноска в размер на 8% остава непроменена, защото е политически неизгодно да се повишава в настоящия момент. Винаги има икономически аргументи, както и симптоми на рецесия, които се изразяват вече ясно в Германия и част от другите държави от Западна Европа. Дали това ще достигне България и дали инфлацията ще остане на същото ниво? Ето защо няма яснота дали през следващата година няма да се повиши броят на неосигурените.

Здравният модел у нас, най-вече на болничната помощ, е свързан с все по-големи средства, без хората да стават по-доволни. Това показва проучване за Здравен барометър, чието последно издание е посветено на финансирането на здравеопазването.

По думите му друг е въпросът, когато става въпрос профилактика, превенция и всички останали елементи в системата на здравното осигуряване. От друга страна, дали гражданите посещават редовно при нужда личните си лекари, лекари специалисти и дали провеждат профилактични прегледи или правят изследвания, дали се извършва скрининг? Тъй че, това е елемент с двойна верификация.

Ето защо в бюджета на НЗОК едно от големите увеличения е за първична извънболнична помощ и специализирана извънболнична помощ. От една страна, възнагражденията на личните лекари са увеличени, за да имат те стимул, за да препоръчват регулярни прегледи на своите пациенти. От друга страна, допълнително ще бъдат и са заложени различни скринингови програми, които могат да бъдат финансирани както от страна на МЗ, така и от страна на НЗОК, за които ще има и информационна кампания в рамките на следващата година."

Националната здравна стратегия все още не е приета, коментира експертът. "В момента единственото, което се движи, е бюджетът, който така или иначе трябва да бъде приет. Продължава да липсва ясна посока как трябва да се развива здравеопазването и тепърва трябва да бъде разгледана и приета от парламента."

Казусът "Пирогов"

"Когато се говори за успешност на лечебни заведения, до голяма степен държавните такива е трудно да бъдат успешни, тъй като поддържат клиники, които не са рентабилни. Ето защо търсенето на позитивен резултат в много от случаите по-скоро е трудно. Така че в тази посока винаги трябва да се от няколко страни. "Пирогов" винаги е бил разменна монета. Въпросът тук е, че към края на годината има нужда от успокояване на нравите и поглеждане обективно на отговора на проверяващите, и да има яснота за това в каква посока трябва да се действа от тук нататък", коментира икономистът.

За разлика от предишни години, бюджетът на НЗОК в момента е сравнително стабилен, вероятно няма да се нуждае от актуализация до края на годината, но ще има нужда от отваряне на резерва за покриване на нужди на болничната помощ, смята Шарков.

Целия разговор можее да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25