Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 18 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Улрика", разказ от Хорхе Луис Борхес

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Новият ден започва с новия албум на Ерик Трюфа(з) "Clap!", чиято концертна версия изпревари официалното му излизане.
След това, както се полага в началото на зимата, отиваме там, където сега е лято. Началото е с откъс от концерта на Л.А.4 (Бъд Шенк-флейти и сакс, Лауриндо Алмейда-китара, Рей Браун-контрабас и Джеф Хамилтън-ударни) от фестивала в Антиб-Жуан-ле-пен през юли 1979.
Следват още чужденци с по-актуална боса. Те са от Гана, Израел, Испания, Великобритания, Португалия, Венесуела и Колумбия – "Мо‘Horizons".
След тях още бразилски класики от три северноамериканки и две италианки.
Финалът включва бразилската арфистка Крищина Брага и неусетно как стигналият 81 години Милтон Нашименту.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от южната част на екзотичните Кариби.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Панайот Стойчев, Русанка Комитова, Димитър Лукарски, Нели Андреева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Момчето с дългото име", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 11 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Честити 80 на неостаряващия китарист, певец, автор на песни и един от основателите на Ролинг Стоунс Кийт Ричардс. За творчеството му и ролята му в развитието на рок музиката – материал на Ивайло Кицов.
• Темата на деня: В Международния ден на мигранта говорим със заместник генералния директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска за положението на мигрантите в България и помощта, която оказва БЧК.
• Кои са правните проблеми, пред които са изправени най-често мигрантите у нас и каква е адекватната подкрепа – разговор с представител на Фондацията за достъп до права.
• Темите на деня: До 18 декември Български пощи очакват най-красивите писма до Дядо Коледа. Какви са желанията на децата към Беловласия старец – разговор с Милена Тошева от Български пощи.
• Какви коледни инициативи са подготвили младежите от Младежкия общински съвет на Стара Загора "Млада Загора" – разговор с младия "кмет" Никола Кирилов.
• Разговорът: За смисъла от благотворителната инициатива на основателя на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов да среща млади музиканти с младежи, които иначе не биха имали достъп до музиката им, разговаряме с доктор Ангелов.
• Подкаст: Киберсигурност: Gen Z и интернет хигиената.
• Terra Култура
- Емисия новини в Terra Култура.
- "Уроците на Блага" и уроците на Стефан Командарев – за наградите, режисьорския маратон и българската съдба на световния филмов екран.
- Общественото радио в Европейския съюз за радио и телевизия-EBU и мисия БНР – равносметка 2023 с генералния директор на БНР и член на УС на EBU Милен Митев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции с коледно настроение: "A Joyful Holiday" на вокалната сензация Самара Джой.
• Актуални през 2023 продукции:
- "Killer on the Keys" на пианиста, автор и певец Питър Чинкоти;
- "This is Brian Jackson" на американския автор, кийбордист, флейтист и певец Брайън Джаксън.
• Спомен за Милчо Левиев. Навършват се 86 години от рождението му.
• Нови сингли на Никол Зурайтис и Сирил Еме, Нора Джоунс, Род Стюарт и Джулс Холанд…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина  Кюркчиева
• "Литературен наблюдател" с Гергана Рачева: Издават комплект с трите тома на "Записки по българските въстания" от Захарий Стоянов, публикувани между 1884 и 1892 година.
• "Наричайте ме Уша" - ретроспективна изложба на Станка Цонкова-Уша в СГХГ.
• Три премиери от Панаира на книгата:
- Ивинела Самуилова за романа си "От върха на перото";
- Поетичен сборник "Брегове с криле". Разговор с Роза Боянова, съставител;
- Анита Тарасевич-Дойнова представя литература за деца – най-новата си книга "Весела Коледа, Бухалчо".
• Международен литературен конкурс "Вълшебното перо", проект "Вазовчета" и дарителска акция за българското училище "Иван Вазов" в Париж, по повод 10-а годишнина от основаването му. Разговор с Янета Димитрова, преподавател по български език и култура в училището.
• Фонограф.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ:Валерия Христова
В предаването гостува пианистката Дора Делийска.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• За цената на медалите
Каква е цената на медалите, спечелени през отиващата си година от атлетите на Спешъл Олимпикс България; доколко и на чия помощ те могат да разчитат и в бъдеще – разговор с гостите в студиото: Невена Радева – координатор на програма за развитие на спорта за хора с увреждания на Българската федерация по тенис; Виктор Христов – състезател по конен спорт, и Диана Бечева – програмен координатор на Спешъл Олимпикс България.
• "Сънищата на слепеца" – дебютна книга на Божидар Чергаров – незрящ преподавател в Център за незрящи в Пазарджик. Разговор с автора.
• "Равен достъп" – как Регионалния исторически музей, София създава възможност на хора с различни увреждания да се запознават с експонатите – репортаж на  Катрин Димитрова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Ани Маринова
Пазители на старината – Епизод 3: Етнографи и фолклористи
"Българското народоведение, науката за българина като племенен и духовен тип, обгръща два главни предмета: първо, българската етнография и, второ – българския фолклор. Докато етнографията има пред вид расови свойства и външен, веществен бит на един народ, т.е. физическия лик, характера, облеклото, жилището, поминъка, нравите и т.н., фолклорът се интересува за вътрешен живот, за мисъл и творчество, за религия и обичаи, за мити и легенди, за песен и изкуство и т.н." – това пише акад. Михаил Арнаудов, фолклорист, литературен историк, етнограф във фундаменталната си книга "Очерци по българския фолклор".
В поредицата "Пазители на старината" представяме ключовите имена в българската етнография и фолклористика. В третия епизод, освен за Михаил Арнаудов ще разкажем и припомним и за Христо Вакарелски, наричан още "бащата на българската етнография". Епизодът обръща внимание и на особеностите на научните полета на двете дисциплини – етнография и фолклористика.
Гости в епизода са доц. д-р Донка Вакарелска, дъщеря на проф. Христо Вакарелски, доц. д-р Еля Цанева, от Института за етнология и фолклористика с национален етнографски музей при БАН и доц. д-р Николай Папучиев, преподавател във Факултета по славянски филологии в Софийския университет "Свети Климент Охридски". В епизода звучи и гласът на Михаил Арнаудов, съхранен в Златния фонд на Българското национално радио.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Пътят на софийските графити от протестните надписи по стените през 90-те до неизменна част от съвременната градска култура – разговор с Цветан Бизев и Стела Каменова от платформата "Sofia Graffiti Tour", които издават тяхната история в книга.
• Моята история, моята тема: 100 години от рождението на преводача Христо Куфов – разговор с внучката му Елена Куфова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Тракийският певец Стоян Ганчев представя авторската си песен "Звъннало звънче".
• Данаил Цолов отправя покана за концерта "Коледно сияние".
жС Асен Павлов отбелязваме 30 години от създаването на ансамбъл "Чинари".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ:Ивета Грънчарова
Концерт от програмата на фестивала във Вербие. Свири Фестивалният камерен оркестър на Вербие с диригент Габор Такач-Наги и солисти: Жанин Янсен (цигулка), Амихай Грош (виола) и Мартин Фрьост (кларинет). В програмата: Анна Клайн – Концерт за кларинет и оркестър; Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония-концертанте в Ми бемол мажор, K. 364; Йоханес Брамс – Симфония № 3 във Фа мажор, опус 90.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Как чрез художественото можем да говорим за екологичен баланс и внимателно отношение към природата? Новият проект "Райско блато" на художничката Мария Налбантова ни отвежда в специфично пространство, в което можем да чувстваме и да се замислим за бъдещето на Земята.
Дебютният албум на група "Вас" и пътуването им из потайностите на града.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
В предаването звучи коледният албум на певеца Пери Комо от 1998 година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25