Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте децата! Морбили може да има тежки последствия

| обновено на 21.12.23 в 10:39
Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Епидемиологът професор д-р Тодор Кантарджиев, гостува на предаването "Нашият ден" и сподели важни коментари по актуалните новини за наличието на коклюш във Великобритания и растящата заболеваемост от морбили в Румъния.

Той подчерта важността на информираността и ваксинацията, като средство за предпазване на заболяванията и защита на здравето на децата и обществото като цяло. В следващите редове ще разгледаме неговите коментари и становища относно коклюша и морбилите и тяхното влияние върху общественото здраве.

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, представлява сериозна заплаха за здравето на хората, и проф. Кантарджиев обясни, че трябва да сме притеснени, но не и уплашени. Той подчерта, че страхът обикновено е резултат от незнанието и непознаването на инфекциите и техните последствия.

Коклюшът е изключително заразен, като един кашлящ човек може да зарази до 17 неваксинирани хора. Това изключително високо предаване на заболяването го прави сериозна заплаха, особено за незащитените и неваксинирани групи. По думите на проф. Кантарджиев, третият аспект, който трябва да се вземе предвид, е, че коклюшът може да намали защитата срещу дифтерия, което може да доведе до сериозни последици и детска смъртност.

Проф. Кантарджиев разгледа и случая с растящата заболеваемост от морбили в Румъния. По неговите думи през 2010 г. България е била рекордьор по брой деца, които са записани като ваксинирани, но на практика не са. Следващите години обаче Франция ни изпреварва по този показател. "Последните взривове на морбили в страната се случиха преди коронавируса и бяха свързани с туристите от Северна Македония, които заразиха български неваксинирани деца", посочва той.

Професорът подчерта и тежките последици, които морбили могат да имат върху здравето на пострадалите. Много рядко, но се случва, след 10-15 години, след като човек е преживял морбили, да се появят сериозни и увреждащи заболявания като слепота. Той дори сподели историята за младо момиче, което загубва изцяло зрението си след преживяване на морбили.

Събитията в Румъния настоятелно изискват действия. Проф. Кантарджиев подчерта важността на ваксинацията за здравето на децата и призова за ваксиниране на персонала в зимните курорти. Той завърши разговора с категоричната теза, че ваксините са ключът към предпазването на здравето и предотвратяването на сериозни инфекции.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33

София става домакин на Международен форум за борба със сколиозата

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза, София ще бъде домакин на значимо събитие – Международен форум "Заедно срещу сколиозата". Събитието ще се проведе на 29 юни 2024 г. в Международното висше бизнес училище и ще събере водещи специалисти от България и чужбина . Целта на форума е да повиши осведомеността за триизмерната..

обновено на 12.06.24 в 12:33