Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анита Георгиева: Душата, която рисува усмивки и спасява животи

| обновено на 27.12.23 в 12:17
4
Анита Георгиева
Снимка: Личен архив

Лицето на доброволеца и ангажиментът му към различни каузи могат да бъдат вдъхновяващи за мнозина. В “Нашият ден" разказахме историята на Анита Георгиева, която, макар и работеща в голяма международна компания, намира време и енергия, за да подкрепи два важни сегмента на обществото - грижата за животните и грижата за децата.

В предаването Анита споделя, че за нея и грижата за животни, и грижата за децата са от особено значение. Тя се ангажира с организацията "Бандата на 1500-те", която работи за социална реализация на кучета в приюта в Долни Богоров чрез "Екоравновесие". Със своите две кучета и дългогодишния си опит като доброволец, Анита изразява грижа и разбиране към кучета, които често са забравени и се нуждаятот подкрепа. Тя набляга на това, че кучетата, подобно на децата, имат нужда от грижа и разбиране, тъй като те не разбират лошото, което им се случва в живота.

Въпреки че Анита прекарва по-малко време на терена през последните няколко години, тя все още се ангажира с каузата за кучетата. Фокусира се върху усилията за намаляване на популацията на бездомните животни и намаляване на страданията им. Вместо това, активността й е насочена към подкрепа на каузи, свързани с деца и детски отделения в болници. През последната година тя се ангажира с кампанията на фондация "За доброто" - "Деца на герои". Тази кауза стана особено важна за нея след кризата с коноравируса.

Анита се ангажира с инициативата, като организира кампания в социалните мрежи, използвайки "малки наивни рисунки на картички", заедно с фондацията "За доброто". Резултатът от тази кампания е бил успешен и средствата, необходими за едно от децата, са били събрани за цялата 2024 година.

Фондацията "За доброто" продължава да осигурява подкрепа за останалите 25 деца. В момента усилията са насочени към осигуряване на дългосрочни стипендии за всяко от тях.

Георгиева се замисля и за ролята на държавата в грижата за децата, които са загубили родителите си. Тя признава, че тези деца получават държавна подкрепа, но също така подчертава, че те са представители на всички други деца, които са изгубили родители в различни ситуации.

Анита е пример за това, как един обикновен човек, работещ в корпоративния свят, може да промени живота на някой. Тя продължава да бъде пример за това, че малките жестове и искрени усилия могат да променят съдби.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Предоставени от Анита Георгиева
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05