Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата на деня е табу

Анелиа Дудина
Снимка: Пламена Бачийска

С какви табута се среща човек в ежедневието си, какъв е техният произход и как да бъдат преодолени? Психотерапевтът Анелиа Дудина разчупва разговора за табуто в рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден".

Гостът на рубриката прилага в практиката си психодинамични подходи, които предполагат достигане до причината за даден проблем. Именно в дълбините на индивидуалната или колективната психика се зараждат темите табу, затова началото на разговора психотерапевтът поставя там.

Според Дудина човек обикновено приема табуто като нещо много лошо. Тя поставя това възприятие в един исторически контекст. Много от табуираните теми в миналото са се отнасяли до страшни или непознати за обществото явления. Друга възможна причина за налагането на табу е стремежът да бъде наложен контрол върху дадена тема с цел предотвратяване на конфликт, разказва психотерапевтът. Гостът на предаването дава израз на желанието си днешното по-развито общество да има капацитета да се справя с тези теми.  

Дудина изрежда някои табута, културно обособени в България. Заболяванията (психични и физически), смъртта, насилието, сексуалността, парите, религията са темите, с които трудно се борави у нас. Като свое лично, професионално наблюдение, психотерапевтът добавя темата за близостта, която се оказва предизвикателство за много хора.

Според Анелиа Дудина темите табу ощетяват хората. Отсъствието им в медиите и в обществения живот осакатява свободата на словото, вменява срам или страх у отделните личности.

Психотерапевтът набляга на факта, че темите табу са част от съществуването. Ето защо е важно да бъдат нормализирани: "За норма аз възприемам нещо, което отговаря на обективната реалност", казва тя.  

Като важен пример Дудина посочва темата за заболяванията, която е трудна част от живота, но когато бива премълчавана, това пречи на нейното развитие.

Гостът на предаването споделя още едно наблюдение от своята практика: "Обществото ни преминава в една друга крайност. Все повече наблюдавам, особено сред млади хора, желанието да бъдат твърде освободени, много директни, до степен, в която да се изгуби някаква специфика на дадена тема."

Като аргумент в подкрепа на тази теза Дудина прилага темата за секса. От крайността на табуто някои хора преминават към твърде голяма разкрепостеност. Психотерапевтът обръща внимание на необходимостта една такава тема да излезе от мълчаливите граници на табуто, но до известна степен да запази своя "труден", интимен характер.

Психотерапевтът споделя още едно интересно наблюдение. Проследявайки обществената реакция към темата за изкуствения интелект, тя вижда почва за обособяването на едно ново, съвременно табу.

Професионалният съвет на Дудина към слушателите е, когато се изправят пред тема, която предизвиква трудни за справяне емоции, да се насочат навътре към себе си, защото винаги има причина. Да се научим да  говорим свободно, но внимателно  по сегашните теми табу, насърчава тя.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45