Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 27 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Иван Юруков и Петко Славов с покана за предстоящия съвместен концерт на "Терпентина" и "Airbag" на 10 февруари. Освен това с жив китарен сет представят част от дебютния албум на група "Терпентина" - "Носталгия", чиято официална премиера се очаква на 20 април.
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Прогресив рок: "The Flower Kings", които все още вярват в чудеса - "Waiting For Miracles" 2019 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Румяна Филкова, Румяна Чимева, Лазар Налбантов, Николета Николова, Стоименка Недялкова, Петьо Костадинов, Стефан Георгиев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На Бабинден на гости в село Желю Войвода, община Сливен.
Заедно с бабите от читалището и пенсионерския клуб празнуваме Бабинден. Освен за празници с тях говорим за историята и настоящето на селото, за читалището, забележителностите, младите хора и делниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Състезанието "Златната ябълка" – епизод 3 за месеца.
• Пътешествие до Страната на изгряващото слънце.
• История на изкуството за деца: разказваме за архитектурните шедьоври на Франческо Сабатини.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
Приказка за билката и за болката разказва проф. Людмил Пейчев. Опитният лекар-хомеопат и преподавател очертава наследените традиции, богатството на българската природа, възможностите за алтернативно лечение на редица болести. И още: развити центрове за приложна хомеопатия, ползи и рискове при тези методи, самолечението?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
Изнесено предаване от Перник
"Семейно радио" продължава своето българско турне с изнесено студио в Перник в пика на юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва".
В студиото на БНР гостуват: директорът на Регионалния исторически музей в Перник Милан Миланов, прочутата везбарка Еглика Стефанова, директорката на Художествена галерия - Перник – Елена Темелкова, директорът на Драматичен театър "Боян Дановски" Иво Горчев, представители на общината, както и семейно - участници в конкурсните програми и дефилета.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува проф. Пламен Джуров – диригент, композитор и преподавател (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Как литературата работи с историческите факти, за да изгради контра история и да погледне на въпроса за другия в една обърната перспектива? Разговор с писателя и философ Тодор Тодоров за романа му "Хагабула".

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Вяра Табакова, Линда Русева, Иван Петрушинов и Желяз Дренчев изпълняват текстове на Валери Какачев, Светла Чимчимова, Димитрина Желязкова и Уилям Шекспир.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Три успешни кънтри-поп певици от 90-те и първото десетилетие на нашия век: Лиан Раймс, Шаная Туейн и Кери Ъндърууд. Песни от техни емблематични колекции: Леан Раймс – The best of (2004), Шаная Туейн – Greatest hits (2004), Кери Ъндърууд – Carnival ride (2007)

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Венецианското биенале и България
Вече може да се каже, че България участва редовно на този най-стар и авторитетен форум за съвременно изкуство. Български павилион имаше в изданията през 2019, през 2022, а ще има и в тазгодишното 60-о издание.
Събеседници: Венелин Шурелов и кураторката, живееща в Германия Илина Коралова.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
Пожелахте да чуете... Още есенции 2023.
• На дансинга с:
- "Неотон Фамилия". С продажби от над 6 милиона плочи между 1979-а и 1989 година само в родината си, и близо 2 милиона в други държави, те се наредиха като втория най-известен унгарски колектив след величията "Омега". В продължение на 6 години те издаваха на всяка от тях по един албум, бъкан от хитове, като успяха обаче да набият в чартовете сингли - тогава на малки плочи, които бяха събрани в тройна антология, всяка част от която с по 13 парчета. Абсолютни диско евъргрийни. Инструменталната част на кой от тях прозвуча като саундтрак в шапката на популярното телевизионно предаване "Всяка неделя".
- "Стерео Суинг". Последният крясък на така актуалния електро суинг. Ако сте от хората, които честичко поглеждат назад в музикалните направления, пазите прашни плочи или просто опъвате тирантите и се кефите на старата лента, то унгарският бенд е точно за вас (Но не моно, а стерео). С атрактивната Габи Сюч на фронта. След две солови врътки, русокосото изкушение отново е сред своите господа.
• На индъстриъл фронта с:
- "Лайбах", Neue Slowenische Kunst. Последният албум на авангардните словенци "Love Is Still Alive". "Ние сме хора само чрез любов". Нищо ново на Западния фронт, все същата шпиц команда. Съвсем друга работа е стиловият завой на групата за настоящия диск - от тежък индъстриъл и непробиваем електронен бийт, накъм неокласиката и т.н. споукън уърлд, върху характерната за този сценичен жанр акустика, че - и кънтри. С осем различни версии на една и съща композиция Милан Фрас и компания преминават през (почти) цялата музикална енциклопедия.
- "Рамщайн". Ама друг път. 30-години след своето основаване, Тил Линдеман и безкомпромисната му банда - "прочетени" и почетени от артисти, които или са се вдъхновили от германската машина, но са открили собствения си път насетне, или са знаменити музиканти, пред които самите "Рамщайн" са в поклон ("Лайбах" и "Килинг Джоук"). В лицето на Бъртън Кристъфър Бел, Америка сваля шапка пред източноберлинския секстет.
•. Честит рожден ден на Владимир Висоцки.
- Владимир Шахрин, фронтмен на култовата руска рок група "Чайф": "Висоцки е първият руски рокаджия".
- Гротеска, иносказание, стилизация, импресия... бардът като "поезия на синтеза".
- Класиката "Ноль-семь". Какво тук значи някой си Джеймс Бонд. 07. Защо е точно този код?

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова.
Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч.
Наталия никак не обича да я представят като първата дипломирана актриса от ромски етнос у нас. Но това е факт, а повечето медии се хващат първо за него, за да я покажат като екзотика в нашия театрален живот.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Оставам на подслушване или Еверест, 20 години по-късно" от Милан Огнянов – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Уроците на един биолог и начинаещ градинар, който ни разказва за биологичното земеделие в Катманду и как едно обикновено семейство се грижи за своето еко стопанство.
• Маршрути: За пътешествията в търсене на светлината – от Скандинавския полуостров до Цикладските острови, разказва Борислав Борозанов, който от години живее в Стокхолм.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк. Спектакъл на "Кармен" от Жорж Бизе с участието на солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера с диригент Даниеле Рустиони. В ролите: Айгул Ахметшина, Пьотр Бечала, Ейнджъл Блу, Кайл Кетелсен, Сидни Манкасола, Бриана Хънтър, Фредерик Балънтайн, Майкъл Адамс, Бенджамин Тейлър, Уей У.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46