Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 527

Сюита за свободата на творчеството

Андрей Чертов и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

В епизод 527 "Трамвай по желание" среща своята публика с режисьора Андрей Чертов.

Повод за гостуването на Чертов е неговият документален проект "Сюита за белия клавиш". Незавършената лента е свързана с естрадната звезда от 60-те години на ХХ век Константин Казански, който от десетилетия живее във Франция. Основният въпрос е защо лентата не е завършена. А това е така, защото в процеса на работа между Чертов и Казански възникват различия, а впоследствие и непреодолими разминавания за характера и предназначението на филма. 

Андрей Чертов е сценарист, режисьор и продуцент на проекта, защитен от него и финансиран от Националния филмов център. По думите на автора, образът във филма – Константин Казански – се отклонява от първоначалната и одобрена от самия него идея на сценария и настоява той да бъде изцяло посветен на неговия творчески път – нещо, което не съответства на концепцията на режисьора. Така се очертава  поредният абсурд – филмът да просъществува в две различни версии.

Следват спорове за финансови компенсации, които в крайна сметка спъват реализирането на един тригодишен творчески труд. Но тези спорове провокират Чертов да разсъждава за свободата на словото и свободата на твореца, за общоприетите постулати в свободния творчески процес, за обекта и субекта в изкуството, за това кой е кокошката и къде е яйцето, според вечния парадокс.

Екипът на "Трамвай по желание" се надява под едно или друго заглавие, под една или друга форма, лентата на Андрей Чертов да получи своите срещи с публиката, която да бъде меродавният арбитър в казуса.

Константин Казански е поканен да гостува в "Трамвай по желание", където да защити своята позиция в спора или да участва в пряка дискусия с режисьора Андрей Чертов.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Юдит Рита Рабоцки

"Женска природа" се нарича изложбата на скулпторката Юдит Рита Рабоцки, която се открива на 10 септември на две места: галерия "Васка Емануилова" и Институт "Лист" - София. Ето и част от анонса за нея: "Седем тела, изработени от рециклиран материал, постепенно навлизат сред керамичните фигури от постоянната експозиция на Васка Емануилова. В..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Списание ЛИК беше представено на "Аполония"

Събитието беше в рамките на формата "Цената на успеха". Генералният директор на БТА Кирил Вълчев анонсира темите на предстоящите в броеве. Септемврийският ще е посветен на 110-ата година от рождението на Борис Христов, през октомври – на 155 години от създаването на БАН, ноемврийският на фестивала "Синелибри" по повод 10-ата година от..

публикувано на 09.09.24 в 15:50

Галерия "Възраждане" улавя щастието вече 29 години

 "Ловец на щастие" е самостоятелна изложба на художничката Силвия Павлова в пловдивската галерия "Възраждане" , която вече 29 години улавя щастието от досега с доброто изкуство. В "Terra Култура" празнуваме заедно с галеристката и поетеса Краси Алексиева  с един разговор за непрестанното търсене на красивото. За 29 години пловдивската..

публикувано на 09.09.24 в 12:36
Кадър от

Забраненото лице на комунистическото общество

Оправяме се към старите филмови ленти, където архивите са живи. "Terra Култура" припомня на своите слушатели филма "Животът си тече тихо" – емблематичен пример за цензура в българското кино от периода на социалистическия режим. Оригиналното заглавие на лентата от 1957 година е "Партизани". Режисьорите Бинка Желязкова и Христо Ганев споделят..

публикувано на 09.09.24 в 11:54
Изложбата „Японски импресии“

Хартиеното японско съвременно изкуство

В разгара на 35-ите Дни на японската култура се провежда пет интересни изложби. Даниела Тодорова от фондация "Аматерас" разказва не само за тях, а и за много любопитни техники в японското хартиено изкуство. Хартиеното изкуство само по себе си е необятно и интересно, а пречупени през идеите на народ с толкова дълга и богата култура е още по-интересно...

публикувано на 09.09.24 в 10:35