Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Другият музей. Хората" – обществото в музейния свят

4
Снимка: bplusfilm.com

Една документална поредица, която успява да "надмогне границата между музея и обществото", по думите на нейния научен ръководител проф. Вера Бонева.

"Другият музей. Хората" е третата фаза от проекта, целящ да популяризира отдалечените от големите административни центрове музеи. Какво пропускаме като общество, като не насочваме културните си търсения към провинцията? Отговорът на този въпрос се разкрива в аудио-визуалния проект за късометражни филми (до 15 мин.) и виртуалните турове, осъществени от Пламен Герасимов (продуцент и оператор), проф. Вера Бонева (научен ръководител) и Ралица Димитрова (художествен ръководител, режисьор и сценарист). 

проф. Вера БоневаФилмите са посветени на музеи в по-малки населени градове като Петрич, Бяла Черква, Добрич, Панагюрище – места, които също имат история, традиции и личности, представляващи повод за национална гордост.

В предаването "Артефир" проф. Вера Бонева разговаря за акцентите в новата част от поредицата. Два от документалните филми към  проекта – "Мартина в музейния свят" и "Повелителят на птиците" – скоро  бяха представени в Националната библиотека.

Проф. Бонева споделя, че този път фокусът е върху самите хора, опазващи и популяризиращи културните ценности. Това са не повече от 2000 души, високо образовани и квалифицирани, с голям творчески и изследователски потенциал.

Въпросът в глобален и местен план, според проф. Бонева, е музейната работа и ползата от нея да бъдат поставени в един разбираем контекст. Връзката, емоцията и изкуството да прераснат в мотивация за необходимите бюджети и разходи.

За по-дълбокия досег с културните ценности, откритията и интуицията, че проектът трябва да продължи, разказва още проф. Вера Бонева в "Артефир".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:

Документалната поредица  е достъпна на сайта на проекта, както и чрез музеите, взели участие в нейното осъществяване. 

Снимки – Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и личен архив на проф. Вера Бонева

По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50