Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на композитора проф. Георги Костов

Проф. Георги Костов, БНР, 31.10.2014 г.
Снимка: Здравко Петров

Той създава първия български концерт за кларинет; автор е и на редица други значими творби в областта на класическите жанрове като: Концерт за валдхорна, струнен оркестър и тимпани, Концертино за виола и оркестър, "Поема" за тромпет, струнен оркестър и тимпани, Концерт за тромпет, струнен оркестър и ударни, Кончерто гросо за струнен оркестър, "Ръченица" за духов оркестър, произведенията за симфоничен оркестър "Младежка увертюра", "Ритмични движения", "Антифонни диалози", Дивертименто за джазов и симфоничен оркестър, музика за различни камерни ансамбли, солови клавирни творби, както и музикално-сценични произведения.

Популярните жанрове и музиката за деца също не са чужди на творческия му натюрел: Неговият песенен цикъл за детски хор "Песни за животни" по текстове на Елин Пелин в изпълнение на Националния детски радиохор под диригентството на акад. Христо Недялков е лауреат на конкурса на ORT, а хоровата песен "Чудното хоро" по текст на Асен Разцветников и до днес е част от международния радиообмен на BBC в запис на детски хор "Бодра песен" гр. Шумен под диригентството на проф. Венета Вичева. В областта на забавната музика по-известните му песни са: "Без радио не мога" – лауреат на "Мелодия на годината" 1968 г., "Остани” и "Градините на любовта" – лауреати от "Златният Орфей" през 1976 и 1980 г., "Пролетни гласове" (1980) и "Пътуване" (1981) – отличени с Втори награди от националния радиоконкурс "Пролет", както и песента "Да те жадувам", обявена за песен на столетието (1981).

Всичко това обрисува творческия портрет на един от най-изявените и активни български музиканти през последните 50 години – композитора, педагога и музикалния общественик проф. Георги Костов, ученик на Пенчо Стоянов и Панчо Владигеров, носител на отличия по композиция от международни форуми в Хелзинки, Париж, Берлин, Тренто, както и на български държавни отличия.

Дългогодишен преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и неин ректор в продължение на две десетилетия, Георги Костов възпитава цяла плеяда успешно реализирани български музиканти у нас и в чужбина.


Проф. Георги Костов ни напусна на 19 януари 2024 г. само два дни преди да навърши 83 години. На 6 февруари от 19.30 часа предаването "Студио музика" отдава почит към личността и делото му с откъс от последното му гостуване в програма "Христо Ботев" от 22 януари 2021 г., когато проф. Георги Костов отбеляза своя 80-годишен юбилей. В предаването, наред с увлекателния разказ на композитора за най-ярките моменти от изпълнения му с музика живот, звучат гласовете и на проф. Атанас Карафезлиев, диригента д-р Кръстин Настев, д-р Мариан Георгиев, д-р Невена Ненова, на дъщеря му доц. Лилия Костова и, разбира се, прекрасната музика на незабравимия учител, колега, приятел и човек проф. Георги Костов.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05