Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият директор на Операта в Белград Желко Лучич отново пее в Стара Загора

Желко Лучич
Снимка: А. Василевич

Амбициозният екип на Държавна опера - Стара Загора за пореден път ще зарадва своите верни почитатели с изключително събитие на 9 февруари. Почитателите на музиката и театъра с огромно нетърпение очакват "Отело" на Верди с участието на Красимира Стоянова – Дездемона, Мартин Илиев – Отело и Желко Лучич – Яго.


Любимецът на Метрополитън опера (както често го наричат), но и на повечето престижни световни оперни театри – световният баритон Желко Лучич, пристигна в София в понеделник, 5 февруари, и преди да отпътува за Стара Загора беше изключително любезен да отдели няколко минути за слушателите на програма "Христо Ботев". Лучич, който само преди около седмица е поел поста директор на Националния оперен театър в Белград, не е у нас за първи път. Възхитената публика в Стара Загора го аплодира в "Тоска" през 2021 г. и в "Трубадур" през лятото на миналата година. Третото гостуване за мен е категорично доказателство, че прочутият артист харесва екипа на Старозагорската опера и той го потвърди в самото начало на краткия ни разговор:

Желко Лучич: Те са, как да кажа. Те са открити. Те са добри хора, мили, тъй че е истинско удоволствие да съм тук.

Казахте ми, че Огнян Драганов е Ваш приятел. Знам че сте пели и със Соня Йончева, а други български приятели имате ли?

Разбира се! Разбира се, имам много български приятели. Пял съм със Соня Йончева в Метрополитън и май че и на други места, в момента не си спомням. Пял съм и със Стоянова – Красимира Стоянова. Тя ще бъде сега (на спектакъла в Стара Загора - бел. ред.) Дездемона. Пял съм с Орлин Анастасов. Мисля, че има поне още двама мои български колеги и приятели, с които съм пял по света.

Спомням си спектакъла Ви със Соня, защото няколко пъти съм представяла съботни матинета от Метрополитън с Ваше участие. Мисля, че първото такова беше "Макбет" с Анна Нетребко. Все още потръпвам…
Благодаря Ви!

А критиката тогава писа, че Макбет е създаден за Вас. И аз мисля, че тази роля е създадена за Вас.
Е, това наистина е чудесна критика, не съм виждал въпросната статия, но все пак благодаря!

А Яго създаден ли е за Вас?
Да, мисля, че да, защото предпочитам Яго пред Макбет. Това, което ще играя в Стара Загора след няколко дни, е, как да кажа, най-предпочитаната ми Вердиева опера. Обожавам "Отело" и наистина обожавам да пея Яго. Чувствам се наистина много комфортно в тази роля, действително. Дори по-комфортно, отколкото в "Макбет".

Вие сте Вердиев баритон. Ролите Ви са Риголето, Симон Боканегра, Макбет…
Набуко, Фалстаф, почти всичко.

И Скарпия на Пучини.
Да.

А какво друго? Друг композитор?Ами да, имам няколко, как да кажа, "екскурзии". Пял съм в творби като "Палячи", "Селска чест", "Андре Шение", в "Триптиха" и "Манон Леско" на Пучини. В началото, когато започнах кариерата си в операта, съм пял във "Фауст" на Гуно - Валентин. Освен това Белкоре в "Любовен еликсир"…

Но не и руски партии?
О да! Пял съм Евгений Онегин и Мазепа. И в "Дама Пика".

Това е огромен репертоар. Но сега сте повече Вердиев глас.
Да.

Желко Лучич в „Тоска“
Ако се върнем към Яго и Макбет. Те са истински злодеи: Макбет, Риголето, Яго. Лоши момчета…
Истинският, реален злодей е Яго. Другите двама – Макбет и Риголето, не са. Макбет е под огромното влияние на съпругата си. Затова се превръща в чудовище. Разбира се, имам предвид всичко, което е вътре в човешкото същество. Ако дадете власт и сила на една личност, виждате каква всъщност е тази личност. Макбет изведнъж става крал. Но заради вещиците, които му казват, че би трябвало много да се страхува, че има опасност от сина на Дънкан и така нататък, той решава… всъщност не той, неговата жена - лейди Макбет, решава да убие всички. И на бала - тази лудост, да имаш такава сила и да си на трона, той напълно губи разсъдъка си. Но той не е зъл. Бил е генерал. Той е много честен.

Мислите ли, че Яго наистина е толкова зъл?
Да, от самото начало.

И изобщо не е симпатичен?
Не, по никакъв начин. В никакъв случай не може да е симпатичен, защото първите изречения на Яго, първите му думи към Родриго са: "Мразя този човек!", а този човек е Отело.

Да, но защо го мрази? Защото е ревнив!
Разбира се, че е ревнив. Но той не ревнува заради Дездемона, а заради ранга. Йерархията! Той е капитан, или дори по-нисък по чин (имам предвид Яго), но амбицията му е да стане най-велик генерал. Той иска да бъде Отело. Затова го мрази и прави целия този заговор и цялото това зло – само заради това той самият да бъде нещо друго.

Значи никаква симпатия, никаква емпатия към Яго?
Не. Не! Но харесвам ролята, обичам да я пея (смее се).

Гледах едно телевизионно предаване с Вас, беше заснета репетиция с Огнян Драганов на "Тоска". Той Ви насочваше какво да правите и в един момент каза: "Направи го така, или пък ако мислиш нещо друго?", а вие казахте: "Не мисля нищо". Винаги ли сте толкова послушен, толкова сговорчив с режисьорите?
Да, такъв съм. До момента, когато видя, че нещата минават границата. Ако съм съгласен с режисьора, с това, което ми казва, съм насреща, защото двамата споделяме едно мнение. Но ако режисьорът настоява и иска да направя нещо ненормално, нещо, което не е присъщо на характера на героя, тогава ще откажа.

Огнян Драганов ми каза, че вече сте генерален мениджър на Операта в Белград.
Станах такъв преди една седмица.

И какво възнамерявате да правите?
Ами, знаете ли, не е желателно да говоря за плановете си, защото е твърде рано да кажа каквото и да е. Но това, което наистина планирам, е да издигна Белградския национален оперен театър на по-високо ниво – артистично, музикално, всякакво. Говорих с екипа, ансамблите, колегите. Може би ще направим няколко майсторски класа. Всичко трябва да бъде по-добро.

Ще пеете ли на сцена там?
Не мисля. Защото като генерален… всъщност не съм генерален мениджър, а съм директор на операта, тъй че наистина не искам да отнемам нечия работа. Имам възможност сам да си разпределя едно или две представления, но не мисля, че ще го направя.

А какво ще пеете в следващите месеци и къде?
След това "Отело" отивам в Загреб, Хърватска, да пея Набуко. След това ще се върна в Германия за "Фалстаф". После имам "Тоска" в Сиатъл, отново "Тоска" в Метрополитън опера. Но, знаете ли, точно в този момент бих казал, че международната ми кариера започва бавно, бавно да тръгва назад. Не съвсем към залез, но назад. Всъщност вече не искам да пея толкова много. Вече съм на 57 години…

На 57?
Да, след около месец ще ги навърша.

О, мислех, че сте по-млад.
По-млад? О, добре! Благодаря ви мадам!

Няколко думи за Красимира Стоянова?
Тя е, нека кажем, стара моя приятелка. Играли сме в няколко постановки, пели сме заедно във Франкфурт, в Мюнхен. Гледах я в Барселона, всъщност тя пя Дездемона, когато аз бях Яго там. Познавам я много отдавна, много добри приятели сме и наистина нямам търпение да я видя.

Много добра певица е
Да, такава е. Тя знае как да пее.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50