Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 10 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми: "The Absolute Universe" – петият и последен студиен албум на прогресив рок супергрупата "Transatlantic".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Десислава Димчева, Димитър Станков, Даниел Спасов, Вели Чаушев, Даниела Андреева, Любомир Владимиров и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На празника Трифон Зарезан в гоцеделчевското село Делчево.
Как протече конкурсът за най-добри вина и ракии, кои спечелиха призовите места, кой и как заряза лозята, най-интересното от двата празнични дни в Делчево и любопитни срещи с местни хора и гости на селото.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова
• Какво знаете за Италия и Кулата в Пиза – питаме децата от ЧСУ "Българско школо" в София.
• Героите разказват: г-жа Пиза и италианският физик Галилео Галилей представят любопитни факти за Кулата в Пиза.
• Дали някой ден книгата ще изчезне – питаме децата от Частно училище "Фюжън" в София.
• Четене с разбиране: Книгата "Да опознаем Италия. Хиляди чудеса" на Джеронимо Стилтън – разговор с преводачката си Паулина Мичева. По същество тя е туристически пътеводител за деца, в който са скрити загадки и ключове. С тяхна помощ ще откриете прочути сгради, картини, ще научите повече за историята на Италия и древните ѝ градове, за нейната храна и природа.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Качество на живот в напреднала възраст" – възможно ли е? Отговор на въпроса търсим от акад. Владимир Овчаров, автор на книга с послания за дълголетие и достойни старини. С опитния преподавател по анатомия говорим за начина ни на живот и вредните навици, които ни състаряват, за състояния като самота, отчуждение, раздразнителност. И още: изкуственият интелект в медицината и рисковете за здравето...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семеен маршрут до село Бърдарски геран и участие в т.нар. Фършанги - карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост с Ирина Босилкова, председател на читалището.
• В новата BioXcape стая на Природонаучния музей или как науката и забавлението си подават ръка и децата научават повече за биологичното разнообразие и опазването на околната среда – репортаж с участието на Петър Ванев.
• "Подари щастие" с писателката Десислава Николова и каузата, посветена на осигуряването на съвременна медицинска апаратура за лечение на недоносени бебета, чрез 100% от приходите при продажбите на книгата "Щастлива и красива бременност като моята" – какво предстои през 2024 година в Етрополе и Димитровград.
• Вкусът на истината: В Деня на Свети Харалампий разказ за медовината, а семейство пчелари от България разкриват тайните на меда и семейното щастие.
• Светът отбелязва китайската нова година: традиции, ритуали и философия – с директора на Китайския културен център – Хонг Хай.
• Моето семейство: За духовното семейство на лекарите и децата с редки заболявания в среща с д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница, и Наталия Маева, председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония. За диагнозите, които не стават присъди и за щастието да обичаш живота. Разговорът се провежда през февруари, чийто последен ден се отбелязва като Международен ден на редките болести.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува 16-годишната Ангелина Сапаревска - Анджели – ученичка в НМУ "Любомир Пипков" – София, която вижда бъдещето си като джаз-музикант. Ангелина свири на пиано и тромпет, пее и композира; сама пише текстовете и музиката на песните си, а отскоро със специална програма прави и аранжиментите им. Зад гърба си има вече десетки награди от конкурси, както и множество участия като солист-вокалист и инструменталист в областта на джаза. През 2023 заедно с Божидар Авджиев и Яна Миладинова създава своя група "Анджели и ангелите", в която като барабанист участва и по-малкият ѝ брат – Момчил Сапаревски.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Атила Бартиш и книгата му "Краят"
Разговор с унгарският писател и фотограф Атила Бартиш и преводачката му Даниела Тошмакова. Писател ли е, когато снима и фотограф ли е, когато пише. За преплитането на интимния пласт на автофикцията и политическите и социални измерения на повествованието. За процеса на писане и превод и за специфичната структура на последния роман на автора.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Двама успешни кънтри певци, които пробиха през първото десетилетие на нашия век - Кени Чесни и Брад Пейсли. Изпълнения от техни емблематични албуми: Кени Чесни – "Hemingway’s whiskey” (2010) и "Life on a rock” (2013). Брад Пейски – "Mud on the tires” (2003) и "American Saturday night” (2009).

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Природа, наука, изкуство
Изкуството е част от стремежа към знание, към опознаване на себе си и на света, в който живеем. Просто при него този стремеж върви по други линии, били те преки или очертаващи сложни траектории през интуицията и артистизма.
Съвременното изкуство все по-често взаимодейства, използва и дори се прелива с науките. Но същевременно успява да запази уважителна дистанция спрямо своите обекти - те имат своеобразно "лично" пространство и съществуване, които художниците зачитат, докато ги представят или пресъздават.
Като че ли това сродява две на пръв поглед много различни изложби: "Райско блато" на Мария Налбантова в НГ Квадрат 500 и "Тайната вечеря" на Симеон Симеонов в галерия "Харта". За тях говорим с авторите им в "Музей в ефира".

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Мрачният квинтет от Санкт Петербург Shortparis пристига за концерт в столичния клуб Mixtape 5 на 14 февруари. Всичко за меломанското събитие:
- Фронтменът Николай Комягин води авангардистите в пълен състав.
- Стилов завой към електронна пост-рок пънкрия в новия албум "Гроздья Гнева", вдъхновен от класиката на Джон Стайнбек "Гроздовете на гнева".
- Скандалната обложка на диска.
- Детайли в разговор с организаторите.
• Честит рожден ден на Ласло Фьолдеш:
- Лидерът на митичната унгарска банда "Хобо Блус бенд", поет, театрален актьор, заклет индивидуалист и гуру на европейския блус.
- Чрез филма на Дьорд Сомяш "Kopaszkutya", бардът има голяма заслуга за името на радиоефирните образ и подобие на предаването "Плешивото куче". Затова Плешивото куче го играе домакин и полива "Плешивото куче". Като на собствения си рожден ден!  
• В нощите на скъпите покойници: Памет за мултиинструменталиста Юрий Ильченко. Легендарният руски рокаджия и блусмен ("Машина времени", "Земляне") и сценарист и писател - на поезия и проза ( "крал на бандитския роман" с псевдоним Борис Седов), който ни напусна на 72.
• Свети Валентин срещу Трифон Зарезан в любовно-наливни ноти и рими.
- Плешивото куче също взима отношение: бау!
- Секундантът Сергей Бабкин (половинка на Андрей "Сънсей" Запорожец в хитовия проект 5nizza): "Надо больше пить"!

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 531 "Трамвай по желание" среща слушателите с Мариус Донкин. В предишното си пътешествие с "Трамвай по желание" големият актьор представи себе си във фамилно-биографичен ракурс, докато сега публиката се потапя в неговите възгледи, философия, обществени и народопсихологически разсъждения.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Пет снимачни дни – Ден втори: Убийството" от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Как се събира музейна сбирка, която да разказва лични истории, така че уроците по история да не звучат само като сухи факти, а да можем да съпреживеем събитията, разговор с Максим Делчев.
• Маршрути: Историята на карловското село Бегунци. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
"Осъденият на смърт идва" (Dead Man Walking) от Джейк Хеги с либрето на Терънс МакНали по едноименната книга на сестра Хелън Прежан. Спектакъл на новата постановка на Метрополитън опера – Ню Йорк от 21 октомври 2023 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Яник Незе-Сеген. В ролите: Джойс Ди Донато, Латония Мур, Райън МакКини, Сюзън Греъм, Реймънд Асито, Чад Шелтън, Уенди Брин Хармър, Род Гилфри, Чонси Пакър, Джъстин Оустин, Марк Джоузеф Митрано, Джона Масълино, Магдалена Кужма, Бриана Хънтър…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02