Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвете в епруветка

Ако искате да (си) подарите цвете, което няма да увехне бързо, ако искате да расте, без да са нужни грижи, има решение. Двама млади български биотехнолози вече са го намерили. Те са Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова – създатели на проекта "Цвете в епруветка".

Не се стряскайте – цветята не са затворени, без да могат да дишат, напротив – епруветката всъщност е перфектна министаичка за тях, защото не се нуждаят от голямо пространство, докато са малки, и атмосферата, в която растат, е най-благоприятната. А след епруветката животът продължава – цветето може да бъде пресадено, разказва Йоана Ушакова.

Йоана и Петър се занимават с микроразмножаване (in vitro култивиране) на растения – биотехнологичен подход в лабораторни условия, който дава възможност за опазване на застрашени видове.

Те не просто искат да подаряват красота. Проектът има и кауза. Така се намаляват обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се използват за изхранване на населението. Освен това предлагат биологичен продукт с нулев отпадък и минимален карбонов отпечатък при производство, който е алтернатива на бързоувяхващите букети. Казват, че хората не си дават сметка какви са площите, на които е отглеждан един букет, въглеродните емисии, които е образувал с логистиката, включваща транспорта от други държави, както и хладилните камери за пренасянето. Цветята в епруветка са много подходящи и за хора с инхалаторни алергии.

Подробности за проекта "Цвете в епруветка" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35