Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за разказ с филмов потенциал, насочен към млади творци

Снимка: spisaniekino.com

Списание "Кино" и СБФД провеждат литературен конкурс за разказ с потенциал за филмова адаптация. Любопитна възможност за младите пишещи хора да се докоснат до света на киното, като получат шанс за реализация на пълнометражен игрален филм.

Режисьорът Димитър Сарджев, редактор на сп. "Кино" и преподавател в катедра "Драматичен театър" във Факултета по "Сценични изкуства" на НАТФИЗ, представя конкурса и неговите условия в "Артефир".

За месец януари победителят вече е публикуван на страниците на списанието. Конкурсът ще продължи през цялата година, като накрая от всички отличени 12 разказа ще бъде избран един голям победител. На автора ще бъде дадена възможност да развие художествения текст в сценарий за пълнометражен игрален филм с помощта на професионален сценарист, разказва Сарджев.

Възрастовата граница на конкурса е от 16- до 35-годишна възраст. Инициативата е специално насочена към младите автори. Жанрът и темата са неограничени. Конкурсът е безплатен, а разказите се изпращат на адреса на сп. "Кино" – litkonkurs.spisaniekino@gmail.com

А кои разкази притежават потенциал за филмова адаптация?

Сарджев отговаря: "Виждали сме добро кино да се прави от най-фантастични и невероятни материали. За да има потенциал за едно филмово развитие, хубаво е да има някаква драматургична ядка, на която може да се стъпи."

Повече за параметрите на конкурса, кинопотенциала и голямата награда – чуйте в звуковия файл.

Снимка – сп. "Кино"
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10