Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: Журналистите трябва да останат кучетата пазачи на демокрацията

Съществува ли независима журналистика в България и как функционира?

Снимка: Стопкадър /

Какви са пътищата и начините на финансиране на малките независими медии и каква е мотивацията да се занимаваш с разследваща журналистика у нас?

В светлината на наскоро нашумелите скандални имотни разкрития във висшите политически кръгове на сайта "Бърд" разследващият журналист Димитър Стоянов говори в "Нашият ден" за това съществува ли независима журналистика в България и как функционира тя.

В началото на разговора Стоянов дефинира понятието "независима журналистика": "Журналистиката не е независима и безпристрастна. Журналистиката е в обществен интерес – нека да бъде ясно. Ние не сме едни наблюдатели, които гледат безучастно случващото се около нас. Нашата работа е да регистрираме деструктивните процеси, които текат в обществото, да информираме членовете на това общество за случващото се около тях и по възможност да възпрепятстваме такива процеси, които нанасят щета върху обществото и неговите членове."

По думите на журналиста с над 20-годишен опит – такава журналистика у нас има и не са малко медиите, които я осъществяват. Това обаче е много скъпа и рискова работа, добавя Стоянов.

Според разследващия журналист бъдещето на журналистиката в България е именно в малките разследващи проекти. Управлението на Тръмп, като президент на САЩ, дава тласък на този тип журналистика в световен мащаб. Тези разследващи проекти са в ръцете на малки медии, които нямат големи донори в лицето на организации, наливащи потоци от средства в тях. Работата на разследващата журналистика е да държи изпълнителната и съдебната власт в кондиция, заявява Стоянов.

В България медии от типа на "Бърд" разчитат главно на краудфъндинг принципа на финансиране. Конкретно "Бърд" е част от френско НПО и не може да си позволи средства за рекламодатели. Целеви грантове за разследваща журналистика, които се възлагат от Европейската комисия, са друг източник на финансов ресурс. Стоянов споделя, че като част от мрежата OCCRP, медията получава пропуск до информация, преди тя да стане публична.

Журналистът е на мнение, че в днешно време има дефицит на професионална и критична журналистика, а тя е нужна в България повече от всякога.

"Днес всеки е журналист дотолкова, доколкото може да създаде репортаж, да предаде информация от събитие. Само че това не означава, че информацията е обективна, че е изчерпателна, че отговаря на критериите за журналистика. За съжаление тази среда предоставя една предпоставка за маргинализация на обществото, – казва Стоянов и допълва – Считам, че само журналистиката може да бъде коректив на останалите власти, че журналистите трябва да останат кучетата пазачи на демокрацията, защото това е единственият смисъл от функционирането на журналистиката."

А за да направиш материали, които променят дневния ред на обществото – за това се изискват качества и смелост, казва в заключение журналистът.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

142 години училищно дело в село Сотиря

Село Сотиря се намира в Югоизточна България, на 7-8 км от общинския град Сливен. Разположено е в подножието на Стара планина и в него живеят над три хиляди човека. Селото е добре благоустроено – разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари. Името му е..

публикувано на 13.04.24 в 09:10
Снимката е илюстративна

Продажба на недвижимо имущество и завещание

. В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Ангел Димитров от Бургас: От 15 години живея с една жена на семейни начала, без да имаме сключен граждански брак. Написах си завещание, в случай че стане нещо с мен, тя да наследи моята къща. Трябва..

публикувано на 12.04.24 в 15:45

Центърът за подводна археология в Созопол претендира за регионален статут

За потъналите праисторически селища, антични градове и кораби, за ценните богатства в Черно море, за подводната археология, популяризирането и опазването на световното подводно културно наследство в Черноморския регион – разговор в "Нашият ден" с д-р Найден Прахов , директор на Центъра за подводна археология в Созопол, който може скоро да се..

публикувано на 12.04.24 в 12:41
Адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Ще настъпи ли хаос с Шенген?

Граничните власти вече няма да проверяват за заместващо съгласие – съдебно решение или нотариално заверена декларация при пътуване на деца по въздух и по вода в Шенгенското пространство. Кой ще следи за родителското съгласие освен съда? Може ли да се очакват отвлечени неизвестно къде деца вследствие на не малкото родителски конфликти? Ще настъпи ли хаос с..

публикувано на 12.04.24 в 12:40

Социалният цирк – да избереш слънчевата страна на живота

Една кауза, обърната към цветната, слънчева и усмихната страна на живота – фондация "Мини арт" е създател на Център за социален цирк, където младежи и деца от уязвими групи играят, общуват и опознават цирковото изкуство заедно . Защо цирковото умение е важно умение и какво дава то на хората от всички възрасти – в "Нашият ден" разказва Гео Калев ,..

публикувано на 12.04.24 в 10:51