Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жанна Кадирова: Тревога

Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова, който се открива днес, 20 февруари, от 18.30 в Чешкия център в София, съдържа изложбите "Тревога" и представената през 2022 г. на Венецианското биенале за съвременно изкуство "Паляниця", както и два документални филма. Авторката лично ще присъства на откриването. В Чешкия център довечера ще прозвучи и музикален пърформанс на саксофониста Ярослав Кмитко. Проектът се реализира от Посолството на Украйна в Република България, Посолството на Чешката република в София и Чешкия център в София. В организацията участва и украинският художник Федир Александрович. Събитието е част от програма за подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия.

Проектът "Тревога" е посветен на всички украинци, които са напуснали Украйна или продължават да живеят там.

Състоянието на заплаха за собствения им живот или живота на близките им се е превърнало в постоянно от началото на пълномащабната инвазия.

Изложбата представя проекти, създадени през първите три месеца на войната, когато киивските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като принудителни преселници в село Березово, Закарпатска област, близо до границата с Унгария.

Проектът "Паляниця" е речен камък, нарязан като хляб, открит е на река Рика, която тече през Березово.

Думата "Паляниця" (бълг. "Питка") означава празничен хляб. С такъв хляб се посрещат гостите в къщата.

В началото на пълномащабната инвазия тази дума служеше като парола, руските диверсанти не могат да я произнесат и благодарение на нея бяха разкрити много вражески разузнавателни групи.

В изложбата ще бъде представен и документален филм на киевския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на създаване на "Паляници" и откриването на първата изложба в къщата, в която са живели художниците, което се състоя на 26 март 2022 г.

Къщата с номер 777 се превърна в местен център за съвременно изкуство, където Жанна Кадирова организира изложбени проекти и видеопрожекции за местните жители и приятели на бежанци.

Изложбата включва и колекция от документални записи за публичните събития, състояли се в сградата. Пет творби от поредицата "Тревога" също бяха показани за първи път в изложба в тази къща. Творбите са създадени от традиционни бродирани картини, които обикновено са украсявали къщите в този регион.

Към ръчно изработените сюжети за весели хора, животни и красотата на природата с помощта на бродираща машина е добавен надпис "Въздушна тревога". В резултат на това смисълът на текстовото съобщение влиза в конфликт със сюжета на старинното изображение, като напълно променя смисъла си. За да се работи по този проект са събрани картини от местните жители.

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир" Радка Рубилина, директор на Чешкия културен център, и Силвия Дерибеева от Екип комуникации на културния институт.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Жанна Кадирова е родена през 1981 г. в Бровари, Киевска област, Украйна, където в момента живее и работи. Член е на група "REP" (Revolution Experimental Space). След като завършва Държавното художествено училище "Тарас Шевченко“ през 1999 г., тя получава наградата "Казимир Малевич“ и Голямата награда на "Киевски скулптурен проект“ (и двете през 2012 г.). Получава също и Специалната награда (2011), Основната награда (2013) и Специалната награда - Future Generation International (2014), всички от PinchukArtCentre.

Всички нейни последни проекти са специфични за съответното място, включително инсталацията на открито в планините Семеринг (Австрия), постоянната скулптура в село Толфа (Италия) и скулптурният проект за Международния скулптурен проект (JISP) в  Шанхай (Китай).Участвала е в множество международни изложби, включително 58-ото, 56-ото (международни проекти) и 55-ото (украински Pavillion) Венецианско биенале, Биеналето в Киев 2017 г. и "CrackUpCrackDown", 33-ото биенале на графичните изкуства в Любляна, Словения. Нейни творби са показвани на национално и международно ниво.
Снимки – Чешки център

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от постановката

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe . Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова .  Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е..

публикувано на 12.04.24 в 17:25

Фотография без обект, светлина без плът

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея. Като част от наградата си, миналата година тя замина на двумесечна резиденция в Ню Йорк...

публикувано на 12.04.24 в 17:01

Ние инак не можем

В редакция "Хумор и сатира" не знаем как ни се получава, но с всяко наше предаване решаваме немалко на пръв поглед нерешими проблеми. Така ще е и тази неделя след новините в 18, когато ще чуете: - "Истинските новини" – България е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата, как да идем на трето място. - "Ангажирани песни" – удряме по..

публикувано на 12.04.24 в 16:55

"Робин Худ" тръгва на лятно турне

"Робин Худ" гостува на Театър "Българска армия" на 14 април. Постановката е на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен и е най-новото заглавие в репертоара му. Пиесата е по текстове на Александър Дюма и Роджър Грийн, а режисьор е Бойко Илиев. В ролята на Робин Худ е актьорът Ники Илиев, а в образа на неговата любима Мериан се превъплъщава..

публикувано на 12.04.24 в 16:20

Тихият вулкан в японската литература на ХХ век

Добрата литература е тази, която усеща пулса на живота във всичките му измерения. Японското изкуство е известно с умението си да разказва големите истории без патос, да открива дълбочина в простотата. Но под привидната безстрастност бушува вулкан от творчески заряд и смисъл. Повод за разговор в "Артефир" с издателя Любен Козарев е..

публикувано на 12.04.24 в 16:13