Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгения Вълчева

Идва ли краят на силициевата ера

Снимката е илюстративна

Силициевата ера започва през втората половина на ХХ век с откритието на транзисторите на базата на полупроводниковите материали, припомни проф. Евгения Вълчева в предаването "Следобед за любопитните". Прави се аналогия с историческите ери, през които преминава човечеството – каменна, медна и т.н., разясни тя. Последните 50-60 години основният материал, който движи човечеството, е силицият и за това условно се говори за "силициева ера", става ясно в разговора. Поради уникалните си свойства силицият се е наложил като доминиращ материал в развитието на интегралното приборостроене. 

Производството на интегрални схеми следва през годините ход на непрекъсната миниатюризация с цел повишаване на бързодействието, успоредно с намаляване на консумацията на енергия. С достигане в последните години до безпрецедентни размери от няколко нанометра възникват ограничения от фундаментален  физичен характер, които изискват нови идеи и подходи. 

Проф. Вълчева припомня, че първият транзистор е направен от германий, но силицият е най-разпространеният елемент в природата, най-лесно достъпен за извличане и обработка е силицият, и за това той се употребява в момента. Този елемент има и най-добри физически свойства, което го прави и най-търсен в електрониката, допълни проф. Вълчева. Галевият арсенит и галевият нитрит са с по-добри свойства от силиция, те също се изследват и използват, но за някои по-специални приложения.

За новите възможности и търсения на учените, както и "кога да очакваме края на силициевата ера", подробности в звуковия файл.

проф. Евгения Вълчева

Проф. д.фз.н. Евгения Вълчева е дългогодишен преподавател във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и заместник-председател на Съюза на физиците в България. 

Научните интереси на проф. Евгения Вълчева са в областта на електронните, фононните и структурните свойства на полупроводникови материали, които са основата на съвременното приборостроене, микро- и наноелектроника и оптоелектроника. 

Предмет на изследванията ѝ са свойства на тънки слоеве, интерфейси полупроводник-диелектрик, хетероинтерфейси, квантоворазмерни многослойни структури – мултиквантови ями и свръхрешетки, наночастици и нанокомпозити.

Снимка – Уикипедия и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15