Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: сцени от един отложен живот

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война.

Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна.

Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот" проследява няколко сюжетни линии, събрани за година и половина в пет епизода и две държави – България и Украйна.

Основната разказва за Алла и нейното семейство.

Другата подрежда парчета микросвят, пръснати в голямата история на тази война през срещите в Украйна с хора от различни градове – Буча, Ирпин, Гостомел, Киев, Одеса, състояли се през последните петнадесет дни на август 2023.

Първи епизод на поредица "Украински борш в София и Виница" е само началото на това изключително пътуване през Украйна по време на война.

То започна в София със срещата ни с Алла в началото на март 2022 – тъмнокоса, синеока, средна на ръст млада жена. Тогава очите ѝ плачеха. Лицето ѝ беше изкривено от умора, дрехите посмачкани и отпуснати. Дни след това Алла сподели, че търсят дом и не са се хранили нормално повече от седмица, защото няма къде да си приготвят храна. Така тя и дъщеря ѝ дойдоха за първи път вкъщи, за да си приготвят украински борш.

След това пътуването ми към Украйна продължи търпеливо и полека. Какво се случва с майка ѝ в окупирания Купянск, с брат ѝ, който бе на фронта, със съпруга ѝ, останал в Киев. Разбрах какво е вишеванка и защо Алла я беше пъхнала набързо в багажа им въпреки ужаса при бягството от руските ракети над украинската столица. Един ден, десет месеца по-късно, Алла реши да се завърне с детето си във Виница, Украйна.

И ето така, месеци след това, се озовахме с приятеля ми Бойко в украинския дом на Алла под една сюрреалистична круша, с преплетени чепки грозде насред крушите, която Сергей, съпругът на Алла, нарича през смях "крушата на лошия стопанин", който не е разделил навреме дръвчето от една астма. Там, по улиците на Виница и под голямото дърво в дома на Алла, са едни от най-вълнуващи ни разговори за войната и умората, за нас, за хората, за бъдещето. Как живеят нормално въпреки постоянните сирени за въздушна тревога, които озвучават почти всяка дума и мисъл.

В следващите епизоди оставаме под крушата в двора на Алла, където се видяхме с ранения ѝ племенник на фронта, осакатен ветеран, а всъщност момче на 25 години. Каква е неговата съдба? Възстановяваме пътя на бягството на Алла от Киев през февруари 2022. Във всеки от градовете, които посетихме, историите се преплитат от нишката на войната, но и от многото въпроси, които изникваха: кой е Серго от Буча, помни ли Мария от Ирпин, какви тайни крие разрушената ѝ къща под опожарения си покрив. Как изглежда едно бомбоубежище за деца насред двора на "малкото училище"? Как две жени живеят месец с насочени снайпери срещу тях? На какво мирише фронтът и как се "договаряш със страха си", за да извеждаш всеки ден ранени войници от линията на боя? И най-важният въпрос – защо Алла предпочете да се върне в държава, обстрелвана всеки ден с руски ракети и дронове, а не остана в София? Какви метаморфози претърпяха страховете ѝ? Как украинците живеят по време на война?

Всеки от епизодите повдига завесата на отговорите – през лични истории, бавно и постепенно.

В епизодите присъства и автентична музика от площади в различни украински градове. Каузата на всички улични музиканти, с които разговаряхме, е да даряват част от парите за бойците на фронта.

Превод от украински език: Албена Стаменова.

Музиката за петте епизода е композирана от Михаил Михайлов, звукоинженер в БНР.

Автентичните украински гласове на героите са запазени дотолкова, доколкото да се усетят техните емоционални, темброви и личностни характеристики, да се разчетат ситуации и многопластови състояния.

Като дублиращи гласове ще чуете колеги и приятели, на които благодарим:

Яна Пункина, Любомира Константинова, Светла Георгиева, Фани Михайлова, Диляна Трачева, Ани Маринова, Радослав Чичев, Милен Димитров, Божидар Александров, Роман Михайлов, Николай Петров и Бойко Ламбовски.

Благодарим на Георги Цветков от "Дигитална дирекция" на БНР за колажите, които направи за всеки от епизодите на поредицата.

Авторска музика и постпродукция: Михаил Михайлов 
Снимки – Николета Атанасова
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30