Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

Снимка: МТ "Николай Бинев"

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир Иванов. Съвсем скоро в Младежкия театър се очаква и премиерата на класиката на Ханс Кристиян Андерсен – "Храбрия оловен войник", отново под режисурата на Владимиров. С сега в студиото са Валентин и самата Червена шапчица Ралица Туджаро.

Ралица Туджаро, Ангелина Грозева и Валентин Владимиров
"Това са произведения, чиито теми и проблеми остават вечни. Много е важно да възпитаваме децата си чрез такива класики. И се радваме и благодарим на децата и родителите, които идват на нашите представления, защото нашите зали винаги са пълни. Червената шапчица е както наивна, така и твърде добра. Посланията в "Храбрия оловен войник" са за по- големи деца. Нашите герои там изгарят в пламъка на любовта, така красиво да кажем." споделят актрисата Ралица Туджаро, която е в ролята на Червената шапчица и режисьорът Валентин Владимиров – Валяка.

Музиката на "Червената шапчица" е решена в по танго вариации. Екипът включва сценография и кукли на Таня Пасева, Георги Пасев. Участват: Анна-Валерия Гостанян, Йордан Тинков, Ралица Туджаро, Александър Йорданов, Зорница Маринкова, Ярослава Павлова.


Екипът на "Храбрия оловен войник" включва сценографията и куклите – дело на Ели Цонкова, а композитор на спектакъла е Станимир Иванов, който често подготвя музиката на представленията на Валентин Владимиров. В ролите ще се впуснат Александър Йорданов, Венцеслав Димитров, Йордан Тинков, София Трейман, Ярослава Павлова и Яна Терзиева.

Премиерните дати на "Храбрия оловен войник" са 9-и и 10-и март от 11 и 14 часа. А "Червената шапчица" можем да гледаме отново на 24-ти март.

Снимки: МТ "Николай Бинев", БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи за осми път

Днес (27 май) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи , който ще продължи до 1 юни, в парка пред НДК в рамките на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е "Книгата – приключение без край". Директорът на форума Искра Джанабетска коментира мястото на проявата сред културните събития..

публикувано на 27.05.24 в 16:43

Фрагменти от текстове и знаци в изложбата на Антония Дуенде и Волфганг Ниблих

Изложбата на българо-германската художничка Антония Дуенде и на германския художник Волфганг Ниблих се нарича "Слова – прозорци". Посветена е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Това, което обединява двамата автори е, че вече десетилетия наред те интегрират в..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Роман за любовта на обикновения българин към всичко свято

"Гайдарят" е роман за любовта на обикновения българин към всичко свято. Автор е дипломатът от кариерата Светлозар Панов , познат на българските читатели с романите „Царицата“ и „Дяволът“. В "Terra Култура" Панов споделя, че "Гайдарят" пренася читателя в едно по-далечно историческо време, което по дух наподобява нашето съвремие. "Българите..

публикувано на 27.05.24 в 11:10

Д-р Катерина Гаджева за немската фотография

В предаването тази седмица гостува д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките, с която си говорим за немската фотография.  Участие ще вземе и Теодора Златева, с която заедно ще разгърнем страниците на най-новото българско списание за фотография "Обскура". Представяме..

публикувано на 27.05.24 в 09:55