Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: сцени от един отложен живот

Епизод 2: Остатъци от фронта

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война.

Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна.

Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот" проследява  няколко сюжетни линии, събрани за година и половина в пет епизода и две държави – България и Украйна.

Основната разказва за Алла, украинката, с която се срещнах в България през март 2022 и нейното семейство, с което се запознах в Украйна, след като тя реши да се завърне там. 


Другата сюжетна линия подрежда парчета микросвят, пръснати в голямата история на тази война, през срещите в Украйна с хора от различни градове – Буча, Ирпин, Гостомел, Киев, Одеса, състояли се през последните петнадесет дни на август 2023.

Втори епизод на поредица "Остатъци от фронта" продължава това изключително пътуване през Украйна по време на война.

Под сюрреалистичната круша в двора на Алла за обяд бяха поканени племенникът ѝ, ранен на фронта и негов приятел, също воювал и ранен. Наричат Дениз ветеран, а всъщност той е момче на 25 години, но се е сражавал по целия Източен фронт след нахлуването на Русия в Украйна. Разговорът ни е спонтан