Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 27 юли

Избрано от програмата

от 00.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър Хоро – Русе, Василка Стоилова, Александър Божилов, Виктория Крайселска, Марин Иванов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в читалището на село Дуранкулак, община Шабла.  С читалищното ръководство и групата за народни песни, говорим за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, забележителностите, музея и картинната галерия, за делниците и празниците.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Попитахме децата от център "Чародея", какво знаят за православната църквата?
• значи да си красива" - автор Катя Антонова
• Третокласниците от "Българско школо" отговорят на въпроса какво е да си красив?
• В рубриката "Героите разказват" влизаме в храм-паметника "Свети Александър Невски".

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето - Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"За кого бие сърцето?" – разговор с проф. Димитър Петков, директор на болница "Света Екатерина". Акценти: школи и учители в кардиохирургията, трансплантациите на сърце и качество на живот след операцията, модерни миниинвазивни методи в кардиологията. И още: състояние на пациенти с изкуствено сърце, първи мисии на спешния хеликоптер…

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: първият ни маршрут ни отвежда до с. Остров, община Оряхово, където тази събота, и то в Годината на сома, ще се проведе 10-ия Фестивал на рибата и рибаря. За програмата на фестивала и най-добрите рецепти от тефтерите на местните баби, разказва Ути Бъчваров, който е и специален гост на празника.
• Семейна рецепта: ще продължим да търсим формулата за добрата храна и заедно с нашите приятели от Шкемб‘О‘Гайд, които също празнуват 10 години, но откакто започнаха своето търсене на най-добрата шкембе чорба в България.
• Семейни маршрути 2: продължаваме своята разходка и страната с покана да съпреживеем Фестивала на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа".
• Отбелязваме и Международния ден на рейнджъра с пряко включване от двора на Природонаучния музей в с. Черни Осъм, където за пета поредна година се демонстрира какво е да бъдеш рейнджър, защитаващ и опазващ природата. Денят на рейнджърите, организиран за първи път от Международната федерация на рейнджърите (IRF), е посветен и на онези, които са дали най-високата си жертва в защита на природата, нейните ресурси и посетителите.
• Питай децата: в минутите посветени на децата и техните родители ще се потопим в света анимацията и анимационното кино, заедно с децата от лятната киноваканция, с ръководител Марина Николова. В последната ни среща с тях ще научим повече за техниката, програмите и различните методи за създаване на анимационни филми и кратки сюжети.
• Вкусът на истината: как да практикуваме винен туризъм през лятото.

от 10.30 до 11.00 часа
Летен концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: гостува ни сопраното Стефани Кръстева-Павлова (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Съществува ли такова нещо като "лятно четиво". До каква степен маркетинговите съображения на издателствата определят какво ще четем на плажа, в планината или просто в по-свободните от работни ангажименти летни дни? Трима редактори споделят мнения и препоръки за четене, което би могло да бъде и лятно. Участват: Десислава Желева, Красимир Лозанов и Невена Дишлиева-Кръстева

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на канадската кънтри и поп певица K.D. Lang Live by request, както и песни на канадския кънтри певец Paul Brandt, от албума Outside the frame.

от 15.00 до 16.00 часа
"Домът на музите"
водещ: Теодора Церовска
Артистични пространства
• Разговор за спирка "Вишнева" с Русина Тодорова от Софийски електротранспорт и възможностите как спирката да се превърне в пространство за културни събития.
• "Арт House" е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи, личностно развитие, млади таланти и артистични ателиета. За него разказва организаторът му Николина Харизанова.
• Борис Стайков представя скулптурната изложба "Съзерцания" в колаборация с творците Стоян Учкуни и Петко Спиридонов.
• Младият артист Емилия Тончева с артистичния псевдоним Danai ни въвежда в творческите си проекти, свързани с менталното здраве на младото поколение и жената.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
На терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
• Hills Of Rock 2024 в Пловдив
- "Комбикрайст": заваладяващи техно ритми, индъстриъл лудост и забиващи се в съзнанието като гвоздеи рефрени, със запомнящия се глас на Оле Андерс Олсен (LaPlegua).
• стадион "Арена Созопол"
- "Дубиоза Колектив". Веселите шемети от Босня и Херцеговина в компанията на нашите "Кю-чек" и "Обратен ефект".
• "Оупън Бузлуджа" в националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
- "Уикеда" хедлайн, разказват "Спомени от бъдещето", каквото е мотото на четвъртото издание на фестивала
• Банско, площад "Никола вапцаров"
• Международният фестивал "Доктор Емил Илиев" в Боровец
• Ала Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент след неин пост за обстрела на болницата в Украйна, настоява руският депутат Алексей Журавльов.
• "Маджарският блус" на класиците "Хобо Блус бенд".

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"
В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликия театрал Душко Добрев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"От Панчарево до тропика на рака" от Милан Огнянов и Джони Пенков

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Как се променят градовете – за паметта на града и за хората, които са живата памет на София, разговор с Виктор Топалов, създател на проекта "Бохемска София", автор на книгите "Духът на стария град" и "Истории от жълтите павета".
• Маршрути: Побитите камъни – за природния феномен, за туризма и как времето оставя своя отпечатък тук.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Прочути роли на тенора Владимир Атлантов.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30