Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

| обновено на 26.07.24 в 10:08
Рибарят Тотко Ропотамски
Снимка: Личен архив

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като "най-добрият рибар".

Тотко Ропотамски е рибар с дългогодишен опит и безброй морски истории за разказване. Нашата среща с него бе вълнуваща и изпълнена с емоции. Той сподели с нас разкази за щастието от живота и силата на човека да отстоява бурите в открито море.

"И баща ми, и дядо ми бяха рибари", започна той. Първото си приключение Тотко помни като 6-годишен, когато сам закарал лодката до лодко-стоянката в Бургас. "Ропотамо е моята съдба", казва той с усмивка и разказва история от детството си, в която устието на Ропотамо спасило семейството му от голям дъжд, който ги заварил в морето.

Макар майка му да го увещавала да учи, за да стане адвокат, Тотко бил привлечен от морето. Първата си риба хванал на Дяволската река – попче. "Няма кой да застане пред мен и да произнесе фразата "аз съм по-добър рибар от теб", казва Тотко с увереност. Според него опитът е това, което го прави "най-добрият рибар". Единственото, което не умее, е да шие скъсаните мрежи.

Миналата есен за Тотко Ропотамски била успешна, и той се надява и тази да е добра. "Имаше големи пасажи с лефери, а леферът е скъпа риба", споделя той.

Тотко Ропотамски е пример за човек, който живее в хармония с природата и с любов към морето. Неговите истории и опитност са безценни и вдъхновяващи. Рибарското селище Ченгене скеле и неговите жители продължават да пазят и предават традициите на поколенията, като съхраняват уникалния дух на Южното Черноморие.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища започна в София и продължава и на 20 юли. След това, от 25 до 28 юли, ще се проведат встъпителни обучения в рамките на Академии за учители в български неделни училища в предучилищен и начален етап. Домакин на инициативата ще бъде Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на..

обновено на 26.07.24 в 12:13

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10