Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни медали за България на Зимните игри за трансплантирани

Ирен Дикова
Снимка: Личен архив

Вече трети ден се провеждат Зимните игри за трансплантирани и живи донори в Бромио, Италия. Благодарение на състезателката Ирен Дикова България вече може да се похвали с три златни медала (досега) в категориите слалом, гигантски слалом и паралелен слалом. Това е първото участие за страната ни в 45-годишната история на първенството.

Ирен Дикова се включва в "Нашият ден" директно от Бромио, за да сподели повече за емоцията от състезанието и каузата на донорството. Тя разказва, че всички участници са развълнувани, щастливи и, разбира се, малко изморени на този етап.

"Чувствам се много благодарна за това, че съм тук, че имам възможността и силата да участвам в тези състезания. Също така за възможността да се запозная с други хора, които са преминали същите перипетии в живота и трудности – всички споделяме една и съща съдба и сме много щастливи", казва Дикова и допълва, че в първенството като участници или доброволци се включват цели семейства на донори и трансплантирани – хора, превърнали каузата в своя лична мисия.

Това не са първите спортни отличия за Ирен Дикова. Още в първата година след своята трансплантацията тя участва на Европейски игри за трансплантирани с бял дроб и сърце, откъдето се завръща със златен медал на тенис на корт и бронзов на тенис на маса. Шампионката съобщава, че за Летните игри за трансплантирани имаме страхотен отбор, чиято цел е да вдъхнови повече хора със сходна съдба и да завоюва още победи.

Към момента 800-900 души чакат за трансплантация в България. На тях Ирен Дикова пожелава да бъдат трансплантирани успешно, за да заживеят пълноценно.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52