Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Сиромахов с нова детска книга

"Тони и Гари обикалят света" разказва за двама приятели, които тръгват на шеметно приключение из различни епохи

"Тони и Гари обикалят света" е новата детска книга на Иво Сиромахов. След като разказа на малките читатели вълшебни приказки за "12 принцеси", поведе ги и на "Приказно пътешествие" из най-забележителните места в България, сега авторът впуска двама от героите си в търсене на приключения из всевъзможни светове. Те прескачат във времето, опознават пространството и хората в него, дори онези знаменити личности, на които дължим открития, знания, изкуство, събития в историята.

Тони е малко момче, което мечтае да открие изчезналите си родители, а Гари е най-добрият му приятел – забавното говорещо куче, с което живее в близост до гората. Когато Тони получава ценен подарък – вълшебен цилиндър, който може да го пренесе мигом във всяко време и на всяко място по света, двамата предприемат нечувано приключение – шеметна и забавна обиколка из различни епохи. Срещат се с прочути личности от световната история и митология – Сократ, Цезар, Клеопатра, Галилео Галилей, Леонардо да Винчи, Нютон и кой ли още не.

"Романът "Тони и Гари обикалят на света", освен че е забавен, защото кучето е с много специфично чувство за хумор, в него децата ще научат много неща, и то по приятен и забавен начин. Ще научат кой е Шекспир, кой е Пушкин, кой е Гогол, кой е Рембранд. Ще научат за "Тримата мускетари", за Дон Кихот и Санчо Панса. И всички тези неща през забавлението, през удоволствие, защото смятам, че четенето е преди всичко това – забавление и удоволствие, а не какво е искал да каже авторът", представи книгата си Иво Сиромахов.

Той е на мнение, че литературата е и начин на общуване, през който могат да бъдат казани на децата най-съществените и ценни неща в живота – като това кое е добро и зло, какво е лъжата и предателството, какво е алчността, но и какво е приятелството.

"Главната тема в тази книга е приятелството. Всъщност аз искам по някакъв начин да вдъхна кураж на онези читатели, които в някакви моменти от живота си се чувстват по-самотни, и да им кажа, че винаги до тях ще има един приятел, който ще върви – независимо от обстоятелствата – рамо до рамо с тях. Дали това ще е куче, дали ще е друг човек или някакво измислено същество – няма значение. Приятелството е най-важното нещо в живота, защото когато човек разчита на приятелите си, той може да стигне дори там, където други казват, че не е възможно да се достигне. И това е идеята – че можеш да пътуваш дори през времето, когато имаш верен приятел до себе си", допълни още Сиромахов.

В "Артефир" той обясни и каква е неговата мотивация да разказва истории на децата:

"От няколко години започнах да обикалям по българските училища и да чета приказки на деца от 1 до 3 клас. Правя го като доброволчество, изцяло на мои разноски. Не съм финансиран от никакви министерства и европейски програми, просто го правя, защото смятам, че децата имат нужда от приказки. Така и се оказа в действителност. Срещал съм се за тези няколко години с над хиляда деца вече и при всички тях виждам едно и също нещо – те имат нужда да им бъде разказана приказка. Имат нужда от вълшебни истории, имат нужда от това за малко да заживеят в света на фантазията. Защо родителите им не им четат е много голяма тема, в която не бих искал да влизам, защото тя е и много тъжна. Но е факт, децата имат жажда за хубави истории."

Цялото интервю с Иво Сиромахов чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на издателство "Сиела"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18