Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са предимствата на дислексията?

Дислексията се определя като разстройство на ученето, при което се изпитва затруднения при четенето поради проблеми с идентифицирането на речевите звуци и асоциирането им с писмени знаци, свързването им в думи, тоест има неразбиране на кодирането на езика и декодирането на писмената реч. Тоест детето не осмисля, трудно запомня или не успява да започне букви и символи, у него липсва фонематично осъзнаване. 

Дислексията е наричана още неспособност за четене, но засяга не само четенето, писането, правописа, но и аритметичните умения. Наблюдава се известно повтаряне на дислексията по семейна линия. Около 40% от братята и сестрите на хора с дислексия също имат някакви проблеми с четенето. Около 49% от родителите на деца с дислексия, също я имат. Науката е открила някои гени, които са свързани с четенето и обработката на езика, така че се предполага наличието на генетична и наследствена връзка. 

Това, което може да е успокояващо за родителите, че децата с дислексия имат добър коефициент на интелигентност и при адекватна подкрепа от страна на педагозите, квалифицирани в областта специалисти и семейството биха могли да се справят успешно с предизвикателствата на училището. Изключително важно е детето да бъде емоционално подкрепяно и обучението му да бъде водено по специализирана за целта индивидуална програма.

Как да се възползваме от особеностите на дислексния мозък, вместо да го приемаме като недостатък, разкрива новото знаково издание "Предимствата на дислексията" от специалистите в областта на неврологията и образованието д-р Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди. 

Книгата е базирана на дългогодишния опит на експертите по учебни затруднения със стотици деца и възрастни, тази книга преобръща закоравелите стереотипи, които често разглеждат дислексията само в качеството ѝ на учебно разстройство.

Дислексията има много предимства пред всички нас обикновените хора и двамата автори описват много подробно как това се случва в книгата си "Предимствата на дислексията". 

Хората с дислексия приемат информацията фонологично и това има много предимства, уточни в предаването "Следобед за любопитните" Златка Александрова преподавател и логопед. 

Дислексията най-рано се диагностицира след 8-годишната възраст на детето. Често такива деца имат проблеми с пространствената ориентация, бъркат звучни с беззвучни букви, трудно им е да сливат срички и това са част от маркерите за дислексията, допълни Александрова. За подобряване на пространствената ориентация и подобряване на четенето и писането работят логопедите и преподавателите с такива деца.

Какви са предимствата на дислексния мозък, как се работи с деца с такъв проблем и какъв подход трябва да има преподавателят, разказа в предаването "Следобед за любопитните" Златка Александрова – преподавател и логопед.

Снимка – ИК Сиела

По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20