Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част

0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
• Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong.
• Фолклорни цитати в музиката на Александер Хаке и Даниел де Пичото – отзвук от концерта им в неделя вечер.
• Музиката, преведена на езика на киното и визуалните изкуства – репортажи от 28-ия "София филм фест".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно етно и уърлд от близо и далеч. Акцент са Африка и Южна Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христо Косашки, ансамбъл "Тракия", Ивелина Димова, Иван Стоянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо котката се мие след ядене", по литовска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за таралежа" от Максим Асенов

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: "Нова генерация" с бутиков концерт в "Строежа" на 20 март.
• Епизоди от живота: За проявата на творчество в ситопечата. Разговор на Божидар Александров с Надежда Георгиева, илюстратор и графичен дизайнер, основател на ателие за споделено печатане.
• Алма Пьойсти, специален гост на София филм фест - за участието си в последния филм на Аки Каурисмаки "Паднали листа" - материал на Цветан Цветанов.
• НХА обявява от 18 март седмица на отворените врати. За ателиетата, които са подготвили и специалностите за предстоящата учебна година говорим с Диди Спасова от Академията.
• На 18 март в Европейския парламент в Брюксел се открива изложба на парка за мечки в Белица "Спасените: 20 години история" – за историята на парка, съдбата на спасените мечки и експонатите в изложбата директно от Брюксел - Деница Славова – директор отдел комуникации на фондация "Четири лапи".
• Разговорът: "Линопринт и отпечатъците вътре в нас" -  за новия проект - работа с лични теми през графични техники – говорим с Янина Танева, позната ни като основател на "Фабрика за идеи" и "Резиденция баба".
• Времето на редактора: "Розовата къща" - как и защо символът на спасението за наркозависимите и бездомните остава без своя сграда? Разговор с Юлия Георгиева от "Розовата къща".
• Terra Култура
- Седмицата в коментар.
- Архивите: 55 години от премиерата на "Мъже в командировка" на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов, и 50 години от отпътуването от този свят на актьора и режисьор Нейчо Попов – за любовта на екрана и в живота в спомени и фонограми, както и ретроспекция към "Закъснели срещи" на композитора Петър Ступел.
- Личност: Григорис Вериотис или защо един гръцки журналист и велосипедист на света спасява българско село? – превод в ефир Александра Аграфиоти.
- Изкуство: С художника Стефан Петрунов за изложбата "Натрапчивост" или още нещо за наследството, от което не можеш да избягаш, нито да излекуваш, дори и след като трансформираш – с поглед към старите снимки и новите образи в хибриди.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът и композитор Мирослав Турийски разкриват подробности за концерта си "От тук до вечността", който ще бъде заедно с Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев. Събитието ще се състои на 21 март 2024 г. в Първо студио на Радиото.
• Нови продукции: "Stealing Moments" на гостувалата и в България шведска певица Виктория Толстой.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Бенджамин Пфол и неговият "Юпитер" – германският режисьор гостува на София филм фест с едноименния си дебютен филм.
• "Нашият живот като на кино" – за премиерната постановка в Топлоцентрала на "Мим-Арт", единствения театър, където актьори са хора с увреден слух, говорят режисьорът му Ивайло Захариев и художественият ръководител Мария Атанасова.
• "Мегдан: между водата и огъня" – сръбско-българската продукция, която ще има световна премиера на 22 март, представя режисьорът ѝ Тодор Чапкънов.
•  "Жени в планината" – Фондация "Елизабет Костова" отправя покана за участие в 10-дневна резиденция в Родопите за авторки.
• "Звук и светлина" – най-големият исторически светлинен спектакъл, вече на 36 години – разговор с настоящия му творчески директор Тодор Кънчев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на трио Д'Анте, Виена - Валя Дервенска (цигулка), Теодора Митева (виоолончело) и Донка Ангъчева (пиано).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
редактор: Катрин Димитрова
• Изкуство за хора с увреждания
Как новите технологии помагат на хората с увреждания не само да се наслаждават на произведенията на изкуството, но и сами да творят – разговор с Полина Герасимова - визуален артист и основател на студио "Полиформа" - студио за визуални и интерактивни експерименти в областта на дигиталните изкуства и по-специално 3D мапинга.
• Осиновяването - сложният път. Защо въпреки промените в Семейния кодекс все още много семейства не могат да осиновят дете – разговор с адв. Жанета Бюйлекова от БАОО - Българска асоциация осиновени и осиновители.
• Памет за доброто
Как и защо трябва да пазим паметта за спасяването на българските евреи – разговор със създателите на филма "Хени", продуциран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Новото списание "Фототека" и мисията да се архивира и популяризира българската художествена фотография - разговор с Константин Радев, създател и фотограф, завършил във Великобритания и специализирал в Magnum Photos и MoMA.
"Моята история, моята тема" – Какъв е резултатът от експеримента "Човек или изкуствен интелект", в който взеха участие 2000 души? Разговор с Георги Караманев, журналист и създател на сайта "Дигитални истории".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Мишо Кадиев с подробности за XI фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра".
Мария Градешлиева представя XVI Национален детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев".
Красимир Димитров разказва за XXIII фестивал на маскарадните игри в Стара Загора.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Залцбургския фестивал. Участват Концертното хорово дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония с диригент Рикардо Мути. В програмата: Джузепе Верди – два фрагмента от "Quattro pezzi sacri"; Антон Брукнер - Симфония № 7 в Ми мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Александър Байтошев и неговите търсения в живописта и поезията. Каква е лечебната сила на изкуството и как чрез него можем да откриваме нови хоризонти.
• 28-и Международен София филм фест – предстоящи събития.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Изпълнения на Шели Бърг.
Шели Бърг е американски класически и джаз пианист, както и музикален педагог. Автор е на множество студии за джаз импровизация. Шели Берг е бил президент на Международната асоциация за джаз образование. Той е от малкото джаз пианисти, които се занимават усилено с преподавателска и научна дейност в сферата на инструменталния джаз.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02