Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 23 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Софийската банда "Savage Ravage", която празнува 15 години от създаването си, и ще отбележи годишнината си с концерт на 30 март в популярен софийски клуб.
• Нови сингли: Прогресив метъл легендите "Дрийм Тиътър" и техния последен (засега) албум "A View from the Top of the World", 2021 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Тонка Колева, Даниел Спасов, Милен Иванов, Цветина Маринова, Стоян Ганчев, Таня Митева, Мартин Владимиров, Костадин Генчев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Горно Александрово, община Сливен.  
Разкази за историята и настоящето на населеното място, за неговите жители, за читалището и младите хора, църквата, поминъка, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова и Ангелина Грозева
• Какво e мъдростта? – на този въпрос отговарят децата от 3А клас на "Българско школо", София.
• Героите разказват: представяме сградата на Народния театър "Иван Вазов".
Четене с разбиране: част от поредицата е книгата "Филип и пясъчният кораб" на автора Станислава Гетова.
• Разговор с децата от Частното столично училище "Фюжън", които разказаха какво знаят за Народния театър "Иван Вазов".

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
На живо от Трявна
В поредното издание ще направим обзор на медицинската мрежа и ще представим част от лекарите на град Трявна. Общинското здравеопазване е огромен ресурс на България и то трябва да бъде подкрепяно. Нашият екип ще реализира тази идея с помощта на д-р Георги Илиев и д-р Татяна Станчева – управители на двете големи болници в града. Свои гледни точки ще защитят и тревненци, посветили се на медицината: проф. Станка Маркова, акад. Григор Горчев и специалистът по УНГ д-р Стефка Дончева.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
На живо от Трявна
• Защо избираме Трявна и още нещо за Часовниковата кула, "Неразделни", готварската книга на дядо Славейков и Националните Славейкови празници - радиотур с екскурзовода Елена Иванова и разговор с Кин Стоянов.
• Магията на тревненската школа – посещение на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство с директора Юлия Нинова.
• Старите тревненски рецепти и любопитни истории от трапезата с шеф Захари Захариев.
• Тодоровден: конски кушии в Трявна с бизнесмена Антоан Згрипаров и с Росен Ралев, старши експерт "Култура, образование, спорт и здравеопазване" в Община Трявна.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: с кмета на община Трявна Денчо Минев и съпругата му Красимира Цанева.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува джаз-музикантът Ангел Заберски-син (първа част)

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов
На живо от Трявна
Разговор с автора на книгата "Тревненските зевзеци" Веселин Зидаров.

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за необходимостта от неформални литературни средища и физически пространства за срещи. Възможно ли е самотно занимание като четенето без последваща социализация и разговор? До каква степен литературата се случва в книгите и доколко сред хората, които я четат. Георги Гаврилов и Анна Лазарова разказват за целите и програмата на новооткритото пространство за литературни събития "Светофар".

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на Травис Трит "Live on Soundstage" от 2018 г.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на Музите
На живо от Трявна
водещ: Теодора Церовска
В дебютното предаване "Домът на музите" ще сме в града на музеите - Трявна. С изпълнителния директор на Национален дарителски фонд "13 века България" Бисера Йосифова ще обсъдим иновативната идея да се проведе международното биенале по стъкло в сърцето на град Трявна.
Среща с младите таланти от Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа", специалност "Иконопис".

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Хайде на пребогатия музикален миш-маш и... пълни чаши за многото рожденици
ЧРД на:
- Германската певица Петра Цигер. "Суперфрау" в звукозаписното студио, под светлината на прожекторите с новия си бенд и в политиката.
- Рус(к)ата вокалистка Полина Гагарина (няма общо с космонавта). Московчанката в сингли и албуми, от конкурса "Евровизия" до концерта в подкрепа на Путин и президентския Съвет по култура и изкуство.
- Христо Намлиев, завършен майстор на класическата музика, професионален музикант, който си вади хляба с музика и е виден автор на отделни теми и цели композиции за игрални и документални филми, за драматични и куклени представления, за мюзикъли и продукции, невлизащи в никакви определения - близо двеста от всички жанрове. Носител на престижните театрални награди "Икар" и "Аскеер". Повелителят на хамънд органа Нам - във и извън най-хипарливата българска банда "Херман'с Улф бенд", от 1 л., ед.ч.
- Дитер Бир на 80. Певец, композитор, китарист и кийбордист, носител на голямата национална награда на Германската демократична република от 1982 година, известен още с артистичния псевдоним "Машината" като фронтмен на група "Пудис".
- Буркхард Лаш - топлата връзка между Петра Цигер и "Пудис".
- Горан Брегович. Солово. С "Биело дугме". И кръстника на пънка Иги Поп (между български народни певици) - за седмото изкуство.  

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Цветята на войната
В епизод 537 "Трамвай по желание" представя екипа на независимия спектакъл "Косвени щети", в лицето на актрисите Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Катерина Стоянова, Никол Султанова.
Каква е цената да бъдеш жена на фронта? Какво е да тръгнеш на война с куфар, пълен само с шоколадови бонбони? "Косвени щети" разказва истинските истории на жените през Втората световна война, събрани в книгата "Войната не е с лице на жена" на носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич.
Постановката "Косвени щети" е удостоена с "Икар-2020" за дебют. Важно е да се отбележи, че спектакълът е представен пред публика през 2019 г., когато агресията в Украйна още не беше започнала и Европа смяташе, че се е простила с войните завинаги. В този смисъл творческите интереси на екипа имат и пророчески характер.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Украйна: сцени от един отложен живот" – част 5
автор: Николета Атанасова
превод: Албена Стаменова
авторска музика: Михаил Михайлов

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Бетовен и неговата лирика в ефира на БНР
Четвъртият клавирен концерт и Четвърта симфония на виенския класик звучат в компанията на Деветата му цигулкова соната в интерпретацията на изпълнители от световна величина.
Не пропускайте това бутиково изживяване в музикалния ни радиоефир.

от 21.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Петя Габрова
Премиера на Метрополитън опера – операта "Хикс: Животът и времето на Малкълм Хикс" (X: The Life and Times of Malcolm X) от Антъни Дейвис с либрето от Тулани Дейвис. Запис на спектакъл от 18 ноември 2023 г. с участието на солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера с диригент Казем Абдула. В ролите: Лиа Хоукинс, Рейхан Брайс-Дейвис, Виктор Райън Робъртсън, Уил Ливърман, Майкъл Сюмюъл, Трейси Кокс и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02