Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 536

80 години летене в бръснещ полет

Петър Цанков и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

В епизод 536 "Трамвай по желание" среща своята публика с един от основателите на група "Щурците", знаменит автор на театрална музика и потомък на исторически род Петър Цанков.

Творческото присъствие на Пепи Цанков се свързва с двете основополагащи групи на българския рок – "Бъндараците" и "Щурците". Хронологията е такава: през 1967 г. Петър Цанков и Кирил Маричков се отделят от "Бъндараците" и заедно с Веселин Кисьов и Петър Гюзелев основават "Щурците". Три години по-късно бандата е разформирована от комунистическия режим и когато през 1974 г. възкръсва на музикалната сцена, Пепи Цанков не се включва, защото вече е преподавател по ударни инструменти в Консерваторията и работи върху нова методика, която и до днес се изучава в Националната музикална академия. 

Паралелно с това рокаджията пише театрална и филмова музика, създава рекламна агенция, кара ски и сърф и става правоспособен морски капитан. От 1969 г. досега Цанков е автор на музиката към над 210 постановки в България и в чужбина. През 2009 г. е отличен с "Икар" за цялостен принос към кукления театър и за музиката към спектакъла "Малката русалка".

През 1988 г. виждаме музиканта като председател на секция "Куклено изкуство" към Съюза на артистите, барабанист в БНР, в Биг бенда на Вили Казасян и във ФСБ.

Важно е да се отбележи, че Петър Цанков е потомък на проф. Александър Цанков, премиер на България в едни от най-смутните години от новата българска история. Наричан от комунистите "кръволок", а от съидейниците си ярък патриот, преподавателят по икономика и право в СУ "Св. Климент Охридски" остава като една от най-спорните и дискусионни личности в следосвобожденска България. "Кървав ли съм, чист ли съм, историята ще каже", заключава професорът приживе.

Извън вихрите на историята, фамилната справка сочи следното: Братът на Александър Цанков, Петър, има една дъщеря и трима синове, от които Цанко Цанков е водещ диригент от времето между двете войни и ректор на Националната музикална академия, а Асен Цанков е четирикратен шампион на България по тенис, един от първите български олимпийци, участвали на Зимни олимпийски игри, волейболна звезда и впоследствие музикален деец. Син на Асен Цанков е гостът в епизод 536 на "Трамвай по желание", митичният в музикалните среди Петър Цанков.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15