Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши 32-рата национална антарктическа експедиция

Снимка: ФС на Български антарктически институт

Последната група български полярници се завръща в сряда, 27 март, в 15.35 часа, нa Tерминал 2 на Летище София, с полет AZ520 нa ITA AIRWAYS от Рим.
Това са заместник директорът на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев, Командирът на Българската антарктическа база "Св. Кл. Охридски" по време на експедицията Камен Недков, лодководачът и полеви асистент Елка Василева и строителите на лабораторния блок Кирил Жечев, Николай Иванов, Тодор Тодоров, Валентин Александров и Дамян Морандов.

Българска база на остров Ливингстън в Антарктида е успешна подготвена за настъпващата полярна зима, а всички научни проекти са успешни и очакваме скоро да станат известни резултатите от тях.

Освен екипажът на Научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421), който е неразделна част от експедицията, в 32-та Национална антарктическа експедиция взеха участие 50 души, сред които един шотландски, един турски, двама португалски и 22 български учени, двама лекари и шестима журналисти.

Големият успех на експедицията, заедно с осъществяването на множество научни проекти, е завършването на строежа на новия модерен лабораторен блок.


Окончателно 32-та Национална антарктическа експедиция приключва със завръщането на НИК 421, който се очаква да акостира на пристанище Варна на 3април 2024.

Чуйте интервю с проф. д-р Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции – за някои от научните проекти, по които учените работиха през настоящия полярен сезон.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20