Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 12 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Спасени думи: Радослав Чичев
автор: Рада Александрова
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Наталия Маева

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно, фестивална музика и кумбия от слънчева Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елена Чаушева, оркестър "Крайморие”, Иван Пановски  и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Маймунката Мони", африканска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият лорд Фаунтлерой" от Франсис Ходжсън Бърнет – 5 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Таня Любенова
• Епизоди от живота: BUSTA – проект, който има за цел да изгради умения у ученици за трениране на терапевтични животни, които да помагат на хора със специфични нужди.
• Темите на деня: В Международния ден на авиацията и космонавтиката – в Авиомузея на Летище Бургас. Какво могат да видят посетителите и да чуят слушателите? Разговор със Слави Костадинов, главен специалист в авиомузея.
• Темата на деня: Три забравени сграфито пана на трима именити художници се събуждат за нов живот с помощта на техниката 3D мапинг. Творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов се намират в София, Пловдив и Велико Търново и ще станат част от впечатляващо визуално преживяване. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated. Разговор с Владимир Илиев, създател на идеята и главна движеща сила.
• Разговорът: "Мини арт център" – Център за социален цирк, тренировки в циркови дисциплини и обучения на младежи и деца от уязвими групи. Какво е да обучаваш деца в тази дисциплина и на какво ги учи цирковото умение? Разговор с Гео Калев, създател на проекта.
• Мигранти с таланти: Моника Желева, дете на две култури – за живота между Варшава и София.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Ще настъпи ли хаос с Шенген? Граничните власти вече няма да проверяват за заместващо съгласие – съдебно решение или нотариално заверена декларация при пътуване на деца по въздух и по вода в Шенгенското пространство. Кой ще следи за родителското съгласие освен съда? Може ли да се очакват отвлечени неизвестно къде деца вследствие на не малкото родителски конфликти?
По какъв механизъм МВР ще следи за родителските конфликти и за извеждането на децата извън страната без съгласието на единия родител? Как прокуратурата може да се намеси? Кое не е допустимо по нашия Семеен кодекс и по Хагската конвенция?
Събеседник: адв. Петър Николов – консултант на предаването.
• Съвети на адвоката: адв. Христиан Митев отговаря в ефир на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
В очакване на 45-ото издание на "Blues Music Awards" – номинации.
Втора част.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• "Най-добрите японски разкази" – антологията обхваща 60 години японска литература от XX век.
• "Франц фон Щук" в "Квадрат 500" на Националната галерия – експозицията е с картини на германския художник символист.
• "Хитът на сезона" – спектакълът е победител на Фестивала на монодрамата "Соло акт" в Габрово. Разговор с актрисата Здрава Каменова.
• "Робин Худ" – за новия спектакъл на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен под режисурата на Бойко Илиев разказва актрисата Елена Петрова.
• "Мъртвешки танц" от Аугуст Стриндберг – премиерен спектакъл под режисурата на Ивелина Колева в Дом на културата - Красно село.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Звезден експрес
водещ: Даниела Найденова

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Михайлина Павлова
• "Законът на Дафне" е приет от ЕП. Ще бъдат ли защитени журналисти и активисти от SLAPP-делата? Коментира адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на фондация "Програма Достъп до информация"
• Политиката като рекламодател. Какъв е черният пазар на политическата реклама? Разговор с Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.
• "Медийният човек. От аналоговия свят до цифровата вселена". Що за птица е медийният човек днес? – питаме Евелина Андреева, авторка на книгата и изследовател на промените в  медийното съдържание.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Мария Вълчанова
Поредица "Сезоните в звуци": Лятно настроение
В четири поредни издания представя някои от най-известните музикални шедьоври от барока до съвременността, вдъхновени от вечния кръговрат на природата в смяната на четирите сезона. Във всеки един от епизодите, наред с музиката на творците, създали цялостни цикли като Вивалди, Хайдн, Чайковски и Пиацола, ще ви запознаем и с образци, въплътили настроението на отделен сезон в класическите жанрове, а в края на всяко издание ще звучи и обичана песен от българската популярна музика, свързана с годишните времена.

от 17.00 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
• Обзор на XXVIII международна изложба "Природа, лов, риболов 2024" в Пловдив.
• Закриване на риболовния сезон от 15 април.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Документалният запис на концерта, част от поредицата "Нова европейска музика" на саксофониста и композитор Анди Скофилд и Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев. Събитието се състоя на 23 ноември 2023 година.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Цветелина Начева
Избрано от творчеството на българските композитори.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Докъде може да продължи антибежанската истерия след продължаващите случаи на побои над мигранти в София – разговор с организаторите на протеста "За солидарност с мигрантите" в студиото. В предаването ще вземе участие и Джавед Нури от Афганистан, който от години живее в България и беше нападнат заедно с българската си съпруга от неизвестни лица в столичен квартал.
• Кром Багелски с нова изложба – интервю.
• BCUC – силата на южноафриканската музика – материал по повод първото гостуване на формацията в България този уикенд.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Евроджаз
водещ: Сибила Лилова
Lisa Wulff Quartet. Концерт от програмата на Jazz Baltica Festival, състоял се през 2023 г.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05