Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Старият Орхей" в Молдова крие скитове на български монаси

Историко-археологическият комплекс "Старият Орхей" е едно от живописните места в Молдова и основна туристическа забележителност, с която местните много се гордеят. Това е недълбок каньон, който се намира на около 60 км от столицата Кишинев в долината на река Реут. Територията на резервата обхваща 500 хектара с уникален ландшафт – меандрите на реката, живописни пейзажи, древни руини и артефакти от различни епохи, окръжени от хребети със специфичен бял камък. Молдовците опитали да впишат "Старият Орхей" в природната съкровищница на ЮНЕСКО, но от там им казали деликатно, че нито каньонът е най-ефектният в света, нито селцата Требужени, Бутучени, Моровая са най-съхранените в автентичния си бит.


Разочарованието на молдовците било голямо, но те продължават да извършват археологически разкопки в долината, създали са малък музей, а напоследък са намерили финансиране от американски донор за реставрирането на стенописите в селска църквица. За скалните манастири вече е късно. През 70-те години на 20-и век разрушили фреските им, за да ги превърнат в складове. Макар да не е доказано, има големи шансове те да са били обитавани от български монаси, избягали от гоненията в Отоманската империя.

Първият град основан на тази територия се наричал Орхей, което означава "укрепление". През вековете крепостта и прилежащите й селища били непрекъснато разрушавани и издигани, но името се е съхранило.
В историята на Орхей се отличава времето, когато т.нар. "Златна орда" от татари завладява тези земи (краят на 13-и, началото на 14-и век). Нашата представа за тях е за номади върху коне, които не се установяват никъде и вършат мръсната работа на турския султан, когато реши да накаже някое непокорно село. Оказва се, че татарите създават отлично организиран град с дворец, керван сарай, казарма, няколко хамама, училище… Цялото мащабно строителство било под ръководството на източни майстори. От град Шехр ал Джедид  ал Махруса не е останало много, но каменните лотоси върху къщите и оградите на днешните села подсказват, че този екзотичен елемент е дошъл от Китай, заедно със Златната орда и доведените от нея майстори.


Градът бил издигнат и планиран централизирано. В разкопките археолозите често намират вещи, произведени в Близкия Изток, Индия или Египет. Заради пристигналите от тези места строители, в Стария Орхей се откриват неочаквани детайли от други световни култури. Например, там и до днес се намират останките от най-голямата джамия в ерата на Златната орда. Към нея е бил долепен покрит пазар, силно напомнящ "Капалъ чарши" в Истанбу. Близо до река Реут, недалеч от днешното село Требужени, е бил "балнеокомплексът". Две от баните са от римско-византийския период, а третата била построена в източен стил.

В средата та 14-и век из цяла Европа върлува "черната смърт", бубонната чума, донесена от Китай. Тук на скалистия хълм учени от суфисткото братство непрекъснато цитирали Корана. С центъра на "ханака" – построения от тях храм с манастир, се свързва първото известно литературно произведение, записано на територията на съвременна Молдова – изсеченото в скалата стихотворение на великия арабски поет и философ от епохата на Абасидите Абу ал-Атахия, мистична поема за смъртта.


При Молдавското княжество значението на Орхей нараства, придобивайки важно отбранително значение.

През втората половина на 15-и век при управлението на легендарния молдавски владетел Стефан Велики е построена каменна крепост във формата на четириъгълник с кули на всеки ъгъл и над входната врата.  Тя е била и седалището на висшия военен и граждански управител на града и окръга.

Вече споменах прочутите по тези места скални манастири и скитове. В канарите, окръжаващи река Реут са изсечени огромно количество пещери, в които монаси-отшелници се криели от постоянните набези на татарите.

Днес там се намира действащият Бутученски скален манастир с църквата "Успение на Пресвета Богородица", която се извисява над долината.


Гледката от нея към реката и скалите наистина е потресаваща, дори по здрач. Храмът е издигнат на мястото на някогашния скален манастир Читури, но пещерите му отдавна не се използват по предназначение.

По-нататък по билото на мястото на древна хето-дакийска крепост е издигнат обелиск. Хето-даките са древни племена, живели на тази територия от шести до първи век пр.Хр.

Бялата сграда, която изпъква е камбанарията на Пещерския скален манастир. Той не е обитаван от монаси и се допускат туристите сами да проверят колко трудно са живеели отшелниците в тесните и ниски килии.

Затова пък всички се надпреварват да оставят монети в цепнатините на белите скали с убеждението, че свещеното място изпълнява желания.

Снимки и видео: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05
проф. Ана Кочева

Къде е българската лингвистична география на европейската научна карта

Създаването на карти и атласи, които проследяват областите на разпространение на различни особености на езиците с техните диалекти, е един от практическите аспекти на лингвистичната география. В България има сериозна традиция и постижения на световно равнище в тази област на езикознанието. Основите на европейската лингвистична география са поставени..

публикувано на 20.05.24 в 15:29
остров Оушън кей

Шест карибски държави – на един дъх

Има два бързи начина да обиколите шест карибски държави – да слушате "Покана за пътуване" или да плавате с круизен кораб между островите. Изпълнителният директор на списание "Наш дом“ Петя Кръстева е от по-късметлиите. Неотдавна тя акостира в Колумбия, Ямайка, Аруба, Панама, Коста Рика и на един безлюден остров. Как да пропусна възможността да я..

публикувано на 19.05.24 в 15:05
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50