Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да живеят бабите!

Снимка: musagena.com

Кремена Димитрова е съставител и участник в сборника "Баба", заедно с Ангел Иванов, Йорданка Белева, Владислав Христов, Жюстин Томс, Васил Христов, Ина Иванова, Иван Тотев, Димитър Стефанов, Яна Монева, Момчил Николов, Руси Чанев, Ива Колева, Боян Боев, Анастасия Събева и Силвия Недкова.

Тези 16 автори, които имат различни професии, интерпретират темата за бабата в живота си – какво влияние им е оказала, спомените и благодарностите към нея, разнообразните си гледни точки към тези наши любими същества, които наричаме "баба", "маминка" или "стара майка" и обичаме, и помним цял живот.

Самата съставителка се оказва, че не е имала щастието да общува със своите баби, тъй като са си отишли рано от този свят, но пък това я е калило и ѝ е дало възможност да се научи да се справя сама. Все пак копнежът е останал, а от него се е родила тази книга. "Да живеят бабите!", завършва Кремена Димитрова своя предговор към сборника "Баба". Чуйте разговора с нея.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев и Емил Янев

По следите на един забравен часовник

В епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев. Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното..

публикувано на 29.05.24 в 18:15

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе..

публикувано на 29.05.24 в 16:19

"Равновесие" на Гергана Минкова в галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс" представя изложбата на талантливата художничка Гергана Минкова, известна със своите вдъхновяващи творби, които изследват връзката между реалността и въображението. С фокус върху линията, разделяща небето и земята, тя изразява красотата на преходността и силата на живота. Изложбата разкрива търсенията и колебанията на..

публикувано на 29.05.24 в 14:45
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Изкуство, което не служи на просветата, за мен е безсмислено

Няколко дни след 24 май в "Нашият ден" диригентът Йордан Камджалов споделя своите възгледи за просветата, културата и образованието, като път към цялостното здраве на отделния човек и на обществото. За втори път – на 28 септември – интердисциплинарният просветния център "Академия за човека" , дело на фондация "Йордан Камджалов", ще отвори..

публикувано на 29.05.24 в 13:56