Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

| обновено на 24.04.24 в 10:23
Тихомир Безлов
Снимка: Савина Спасова

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея. 

"Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият период на управление от служебни правителства, ни върнаха назад във времето. – коментира Безлов. – Въпреки че реалната икономика може да изглежда по-стабилна, реториката, която слушаме от политическите партии, ни връща обратно в 90-те години."

Безлов споделя впечатленията си от последните събития около Агенцията "Митници" и Министерството на финансите, където отново се повдигат въпроси за контрабандата и контрола над нея. "Извадиха стари примери от 90-те години за цигарената контрабанда, – добавя той. – Но трябва да сме осведомени за реалната ситуация днес. Незаконните цигари на българския пазар вече са в рамките на 1,5-3%, което е едно от най-ниските нива в ЕС."

Въпреки че корупцията е вечен проблем, Безлов разкрива тревожните резултати от последното изследване на Центъра за изследване на демокрацията. "Забелязахме рекордно високо ниво на хора, които твърдят, че са били свидетели на корупция. Този скок напомня на събитията през 2014 година, но този път кризата продължава по-дълго."

В заключение Безлов подчертава важността на изборите като инструмент за промяна. "Проблемът в нашата ситуация е фрагментираната политическа система. Избирателят иска стабилно правителство, но партиите не могат да се споразумеят. Избирателят трябва да гласува за партии, които са готови да се договорят."

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03