Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Огнян Атанасов: Трябва да бъдат наложени строги мерки и критерии от страна на работодателите и синдикатите за намаляване случаите на трудови злополуки

Снимка: Pixabay

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент. 28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници, а също и Световен ден за здравословен и безопасен труд. Поради съвпадението с празника Цветница тази година в България той ще бъде отбелязан на днешната дата (29 април).  

Какви са ангажиментите на всеки работодател, за да не се допускат трудови злополуки, и има ли още дефицит в това отношение  – разговор в "Нашият ден" с Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ.

Още на 26 април КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит на загиналите при трудови злополуки български работници. Атанасов споделя, че тази година денят минава под надслов "Да предпазим работниците от трудови злополуки и смъртни случаи, свързани с климатичните промени". Статистиката сочи, че в много страни смъртността в следствие на работа при екстремни климатични условия се покачва. В България също се наблюдава тревожна тенденция, но много от трудовите злополуки се прикриват и остават недекларирани, заявява Атанасов.  

Гостът припомня, че Европейската комисия и Европейските синдикати са предприели кампания за нулева смъртност на работното място до 2030 година. За да влезем в крак с тези мерки, според Атанасов, е необходима национална програма. Към момента в действие е Национална програма по здравословни и безопасни условия на труд, която изтича тази година. За следващия период (2025-2027) трябва да бъдат наложени строги мерки и критерии от страна на работодателите и синдикатите за намаляване случаите на трудови злополуки.

Спазването на транспонираните европейски директиви и провеждането на ежедневен инструктаж на работното място, особено в рисковите професии, са две много важни условия, по думите на Атанасов. По-високи обезщетения за пострадалите биха дисциплинирали работодателите, допълва гостът.  

В България има сравнително добро законодателство, стига да бъде спазвано, смята Атанасов. Вицепрезидентът на КНСБ обръща внимание и на още един проблем, свързан с липсата на адекватно изследване и подход към трудовите блести. У нас за професионални болести се признават едва 10-15 диагнози, междувременно страната ни е водеща в негативните класации, отнасящи се до сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линда Грегърсън и Надя Радулова, или какво печелим в превода?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гости са  Линда Грегърсън и Надежда Радулова . Линда Грегърсън, поет и критик, е една от най-изтъкнатите фигури в съвременната англоезична поезия, а нейна преводачка на български е поетесата и писателка Надя Радулова. В ефира на "Нашият ден" Линда Грегърсън сподели своите мисли за процеса..

обновено на 20.06.24 в 12:02

Съвременните млади: уникални черти на поколението Z

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме какво вълнува младите и как те гледат на света. В студиото с нас е Анастасия Стоев а – поет, критик, дизайнер, илюстратор и аниматор. Ето какво сподели Анастасия Стоева в ефира на "Нашият ден", относно характерните черти на поколението Z и с какво се отличава то от предишните..

обновено на 20.06.24 в 10:45

Що е то хотел за пчели?

Какво представляват хотелите за пчели и защо са необходими – разговор в "Нашият ден" с Александър Маринов-Санчо – природолюбител и автор на филми за дивата природа. Маринов пояснява, че по-удачното е този тип съоръжения да бъдат наричани "общежития за пчели". Всъщност става въпрос за гнездови камери, в които некомерсиалните и несоциални..

публикувано на 20.06.24 в 09:15
Денка и Петър Георгиеви

Вторият живот на плодовете и зеленчуците

Денка и Петър Георгиеви от село Исперихово в община Брацигово са земеделски производители, които преди много години разбират, че преработването на собствената продукция прави един производител много по-устойчив, а продукцията му – търсена по-дълго време и с много повече шансове да бъде консумирана от потребителите. България има традиции в..

публикувано на 19.06.24 в 17:30
Проф. д-р Асен Дудов

Отзвук от Националната конференция по онкология

Национална конференция по онкология се проведе на 14 и 15 юни в София. За отзвука от събитието, за съвременното лечение на ракови заболявания и последните постижения на биологичната терапия – разговор в "Lege Artis" с председателя на Българското онкологично дружество  проф. д-р Асен Дудов . Дълги години класическата химиотерапия е единствена..

публикувано на 19.06.24 в 13:05