Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Страстната седмица

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

Ангел Иванов
Снимка: Личен архив

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека

Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека, вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно отваряне към вечността.

Саможертвеното поведение е присъщо на човека, както и инстинктът за самосъхраниение, необходим поради нашата грехопадна природа, по думите на Иванов. В ежедневието си често извеждаме на преден план именно идеята за себесъхранение. Според госта е важно да не злоупотребим с този стремеж, превръщайки го в пречка за саможертвеността.

Иванов маркира няколко теми в съвременния ни живот, върху които да разсъдим от гледна точка на смирението и саможертвеността.

В днешни дни саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно. Като част от обществото,  пребиваваме в една консумативна утопия, в която трябва да се стремим да придобием и нещо повече от материална осигуреност, смята Иванов.

Саможертва днес е да пожертваме страха и малодушието си. Като журналист, Иванов отправя послание към хората в медиите – да не се вписват в крещящите лагери, да не се капсулират в собствената си визия за истината, да бъдат диалогични и морално безкомпромисни. По думите на журналиста в обществено отговорни сфери, като журналистиката, правото, образованието, е важно самолюбието и егото да бъдат пожертвани.

Да прекъснеш веригата на злото, като избереш смирението пред отмъщението, също е саможертва, подобна на Христовата – най-висок идеал за християнската любов.  

Иванов не отрича, че всичко изброено е труднопостижимо. Неслучайно се молим на Бог за мир и безметежност – ако може да не се изправяме пред подобни избори и трудности. Но всички сме призовани към великото тайнство на саможертвата и към святост, казва писателят.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01