Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

Снимка: ФС на Роландо Пеласио

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в София.


На 7 май 2024 в бар Singles в София от 20 часа ще бъде представен резултатът от международния музикален проект: Sofia-Havana music collaboration с участието на виртуозa Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Той пристигна от Хавана за създаването, записа и представянето на оригинални композиции с участието на едни от най-талантливите млади музиканти в страната: Даниеле Феббо - бас, Тодор Бакърджиев - тромпет, Юлиан Стоичкив - саксофон, Илко Градев - акордеон и клавир, Георги Попов – перкусии.

Наред с оригиналните композиции, създадени специално за проекта, ще може да чуете авторска музика от група Free4all, както и оригинални аранжименти на популярни мелодии. Очаква ви интензивен и колоритен latin jazz концерт с автентично кубинско звучене.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

120 години от рождението на Любомир Пипков

През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По този повод в ефира на програма "Христо Ботев" звучи много негова музика в студийни и документални записи. Общественик и творец със забелязващо се място в българската и европейската култура, възпитаник..

публикувано на 07.09.24 в 08:30

Арфистката Сузана Клинчарова с концерт на "Аполония"

Сузана Клинчарова има важен принос в изследването и транскрипцията на музиката за арфа. Неин проект е реализиран и изпълняван в продължение на десет години в образователната секция на Кметството на Париж. Като член на журито на най-престижния конкурс за арфа, тя редовно води майсторски класове в Европа и САЩ. Президент е на културната асоциация..

публикувано на 06.09.24 в 16:12
Атанас Кръстев и Палави Махидара

Впечатляващо дуо в класическата програма на "Аполония"

Атанас Кръстев (виолончело) и Палави Махидара (пиано) изнесоха концерт в Археологическия музей на Созопол. В програмата звучаха произведения на Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Гаспар Касадо. Симбиозата между двамата изпълнители беше невероятна, макар те да свирят заедно от скоро. Затова дуо тепърва ще се говори много...

публикувано на 06.09.24 в 14:45

"Акустична версия" 40 години на Аполония

Антони Дончев, Петър Славов, Христо Йоцов – това е "Акустична версия" – известната формация, която е създадена през 1985. Свирили са още на първото издание на "Аполония", а сега свириха тук и 40 години по-късно. Музикантите се надяват тези нови парчета да станат албум. Чуйте Антони Дончев, Петър Славов и Христо Йоцов от "Аполония":..

публикувано на 05.09.24 в 15:29

Камерен концерт на Стоимен Пеев и Елена Дикова

Стоимен Пеев и Елена Дикова изнесоха рецитал в Археологическия музей в Созопол. Двамата музиканти обичат трудните програми. Сега бяха включили Брамс, Шуман и Владигеров - една от най-тежките в камерната музика за цигулка и пиано. Стоимен Пеев взе участие и във Фестивалния оркестър на "Аполония".  Чуйте Стоимен Пеев и Елена Дикова 

публикувано на 05.09.24 в 13:50