Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Стоян Тодоров:

Ролята на архитекта е да бъде диригент на процеса на създаване на сградата

арх. Георг Винтген и арх. Стоян Тодоров (вдясно)
Снимка: БНР

Професионални задачи на архитектите и инженерите за създаване на качествена среда бе темата на провелата се международна конференция у нас, организирана от Алианса за висока строителна култура. Жизнената среда на човека оказва мощно влияние при формиране, развитие и съществуване както на отделния индивид, така и на обществото. Качеството ѝ оказва пряко въздействие върху физическото и психическо здраве на хората, чувството за благополучие и достоен живот. Дава отражение върху мотивацията, работоспособността и пряко върху икономиката на всяка държава.

Качествената жизнена среда трябва да се прави по качествен начин и с качествени хора, и с повече пари, разбира се, заяви в предаването "Следобед за любопитните" архитект инж. Стоян Тодоров – председател на Управителния съвет на Алианса. На тази конференция във фокуса на вниманието ни бяха професионалните задачи на архитектите и инженерите, хората, от които зависи качеството на жизнената среда, която се материализира чрез строителството. У нас, според него, нещата са доста изкривени, тъй като ролята на архитектите е доста принизена, като цялата система е така.  

Ролята на архитекта е да е диригент на цялостния процес на изграждане на качествено построената сграда, не само проектирането, уточнява архитект Тодоров. Това обаче само у нас е така, в другите държави процесът е различен.

Огромен е ангажиментът на българските архитекти, те са отворени към промените, запознах се с много колеги от България, те са добре квалифицирани, но трябва да им се дадат по-добри условия за работа, разказва в ефира на "Следобед за любопитните" арх. Георг Винтген, член на УС на Камарата на архитектите в Северен Рейн-Вестфалия.

Целия разговор на Ани Костова с арх. Стоян Тодоров и арх. Георг Винтген в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл. 

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15
Орхидея Dactylorhiza incarnata или месесточервен дланокоренник (снимка: Стефан Найденов, група

Орхидеите в България: Епизод 2 – Таксономия и изобилие

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidaceae. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 09.07.24 в 16:30