Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

| обновено на 13.05.24 в 12:35 | Интервю

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете Видин, Троян и Кърпачево.

Проектът е насочен към младежи на възраст между 13 и 18 години, които ще имат възможността да разгледат и разберат екологичните проблеми по нов и атрактивен начин – чрез киното. В началната фаза на проекта участниците ще присъстват на филмови прожекции, посветени на екологични въпроси, последвани от дебати, които да обогатят техния поглед за околната среда.

През лятото предстои втората фаза, която включва участие в работилници за видеозаснемане и монтаж. Това ще даде на младите хора уменията, необходими за създаване на собствени аудиовизуални произведения. Финалът на проекта ще настъпи през есента, когато ще бъдат показани филмите, създадени от участниците.

В ефира на предаването Еви Карагеоргу от Арте Урбана Колектив сподели: "Целта е да въвлечем и да запознаем младите хора с проблемите на планетата и изменението на климата. Чрез техните филми, заснети в техните населени места, те ще отправят съобщение към своята общност."

Инциативата подчертава стремежа към използване на изкуството като средство за комуникация и предупреждение за важността на екологичните въпроси.

Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52