Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно общество. Основано през 1318 г., Братството първоначално се състои само от духовници, но в последствие са допуснати и миряни, като един от членовете е и Йеронимус Бош. В рамките на 5-годишен проект Cappella Pratensis популяризира музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос" чрез концерти, уъркшопи, лекции и поредица от 5 компактдиска.

За най-новия албум към състава се присъединява ансамбъл Sollazzo с ръководител Анна Данилевская. Програмата, озаглавена "Празникът на лебеда", представя творби, изпълнявани по време на пиршествата, организирани ежегодно от членовете на Братството на първия понеделник след 28 декември (Деня на Светите невинни младенци мъченици). Лебедът, със своята чистота и елегантност, символизира Дева Мария и затова е бил възприет за харалдическото животно на Братството. Източник на информация за съставянето на програмата на албума са представлявали отчетите на религиозното общество за 1509/1510 г., където е налична интересна информация относно музиката по време на банкета за Празника на лебеда.

Този вторник (14 май от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изпълненията на Cappella Pratensis и ансамбъл Sollazzo на произведения от Антоан Брумел, Якобус Клеменс нон Папа, Тийлман Сузато, Йеронимус Виндерс, Лоазе Компер и Бенедикт Апенцелер.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24